İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Serkeretri İhsanoğlu Yozgat’a Geldi

İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri-Türk Bilim Tarihi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Bozok Üniversitesi’nin daveti üzerine Yozgat’a geldi.

İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Serkeretri İhsanoğlu Yozgat’a Geldi
Bozok Üniversitesi Rektörlüğünün daveti üzerine Yozgat’a gelen İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Bozok Üniversitesi Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezi Salonu’nda “Türkiye’de Üniversitenin Kavram ve Kurum Olarak Doğuşu” konulu konferans verdi.

Üniversite ile medrese arasında karşılıklı etkileşim olduğunu ifade eden Prof. Dr. İhsanoğlu, “İslam'da ilim geleneğini daha önce başlamıştır. Eğitim ve medeniyet tarihine baktığınız zaman eğitimin çok farklı şekillerde üniversitede yürüttüğünü görürsünüz. Bu eğitim şekilleri ve kurumları arasında bazı bağlantılar olabilir. Hatta paralellik olabilir. Karşılıklı etkileşimler olabilir. Bazı hallede de bir medeniyet öbür medeniyetlerden bir takım unsurları ödünç alır. Kendisi benimser ve eğitim yapısını onun üzerine inşa eder. Gerek 20 yüzyılda gerekse 21 yüzyılda biz üniversite kavramını batı medeniyetinden aldık" dedi.

İslam medeniyetinde medreseler ile batı medeniyetleri arasındaki üniversitelerin arasındaki farka dikkat çeken İhsanoğlu, "Medrese, üniversiteden daha eskidir. Birisi birisinden daha üstündür demek yanlıştır. Üniversite ile medrese arasında karşılıklı etkileşim var. Çünkü İslam'da ilim geleneğini daha önce başlamıştır. Fakat üniversite eşittir medrese diyemeyiz. Ya da üniversiteyi medresenin değişmiş hali saymak doğru olmaz. Bunlar farklı şeylerdir" diye konuştu.

Selçuklular ve Osmanlılarda medreselerin önemi hakkında bilgi veren İhsanoğlu, “Türkiye’de ilk üniversite, II. Abdülhamit'in fermanıyla 31 Ağustos 1900'de Darülfünûn-ı Şahane adıyla, nizamname ile kurulup hukuki bir şahsiyet oluyor. 1900 yılıyla Bozok Üniversitesinin kuruluş tarihi olan 2006 arasında sadece bir asır var” ifadelerini kullandı.

Konferansın sonunda katılımcıların sorularını yanıtlayan İhsanoğlu'na Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar günün anısına plaket takdim etti. Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar, İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu'nu Yozgat ve Bozok Üniversitesi’nde ağırlamaktan büyük onur duyduklarını söyledi

Konferansın ardından İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı ve Belediye Başkanı Yusuf Başer’i ziyaret ederek, Bozok Üniversitesi kampus alanında temeli atılacak olan Ekmeleddin İhsanoğlu Tarih ve Kültür Araştırma ve Uygulama Merkezi hakkında bilgi verdi. Yarın 12.30 da düzenlenecek olan temel atma törenine Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’da katılacak.

Valilik ziyaretinde Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, Prof. Dr. İhsanoğlu’na üzerinde Türk bayrağı olan plaket verdi.
Kaynak: İHA