İlk Defa Beyaz Et Sektörüne Giren Has Tavuk, Balıkesir'de Kesimhane Açıyor

Has Tavuk firması ilk defa beyaz et sektörüne giriyor.

Bu kapsamda Balıkesir'in Susurluk ilçesinde açılacak olan fabrikada çalışacak personel için İŞKUR ile "istihdam garantili kurs" protokolü imzalandı. Protokole göre, İŞKUR'da kurs görecek olan toplam 500 kişiden en az 250'si Has Tavuk'un Susurluk fabrikasında işe alınacak. Bu rakamın yıl içerisinde 500'ü bulması, hatta geçmesi bekleniyor

Has Tavuk firması ile İŞKUR Balıkesir İl Müdürlüğü yeni açılacak fabrikada yüzde 50 istihdam garantili kurs protokolü imzalandı. Has Tavuk Genel Müdürü Şahin Aydemir, Susurluk'un Karapürçek beldesindeki yatırımı ile Türkiye'nin damızlık (civciv, yumurta) lideri olarak ilk defa beyaz et sektörüne gireceğini açıkladı.

İŞKUR İl Müdürlüğündeki protokol törenine; İŞKUR İl Müdürü Nazım Balcı, Has Tavuk Genel Müdürü Şahin Aydemir ve şirket yetkilileri katıldı.

Müdür Balcı, "Balıkesir'e yatırım yapan Has Tavuk firması ile yüzde 50 iş garantili bir protokol imzalıyoruz. Bu protokol ile en az 250 kişi istihdam edilmiş olacak. Susurluk ilçesine bağlı Karapürçek'te yapılacak olan işletmenin açılışına kursiyerlerimizi yetiştireceğiz. Kursumuz 24 Nisan'da başlıyor ve 40 gün sürecek. Ayrıca bu kursiyerlerimize eğitim boyunca da günlük 20 TL ödenek sağlayacağız" dedi.

GÜNDE 200 BİN KESİM OLACAK
Has Tavuk Genel Müdürü Şahin Aydemir, Bursa kökenli bir firma olduklarını, Balıkesir Susurluk'taki yatırımın bir başlangıç olduğunu söyledi.

Şahin, kesimhane ve yem fabrikasının devreye girmesi ile 850 kişilik bir istihdam sağlanacağını söyledi.

Şahin Aydemir, "Yatırımlar sadece ekonomi ile ilgili değil. Bölge halkının da bu yatırıma destek sağlaması önemli bir nokta. Has Tavuk için Susurluk tesisimiz bir başlangıç, kesimhane ve yem fabrikasının devreye girmesi ile istihdam sayımız 850'yi bulacak. 1972 yılında kurulan şirketimiz damızlık sektörünün liderliğini elinde tutuyor. Türkiye'nin damızlık ihtiyacının yüzde 70'ni karşılıyoruz. Bu yatırımımızla beyaz et sektörüne de giriyoruz. Tesisimizde saatte 12 bin, günde 200 bin tavuk kesimi olacak" dedi

Susurluk'ta yapılan tesisin çevre dostu bir işletme olduğunu kaydeden Şahin Aydemir, İŞKUR ile yapılan protokol sonrası işe alımlarda uzun soluklu çalışacak personellere öncelik vereceklerini söyledi.

Tavukçuluk ve beyaz et sektörü ile ilgili kamuoyunda çıkan olumsuz haberleri değerlendiren Genel Müdür Şahin Aydemir, "Tavuklarla ilgili olumsuz açıklama yapan kişiler keşke bilim adamları olsa. Bilim, gerçeği konuşmaktır. Bilimsel olarak o kişilerin anlattıkları gerçek dışı. Farkındaysanız mesnetsiz konuşan o kişileri bilim adamları dahi muhatap almıyor ve cevap vermiyor" dedi

BALIKESİR'DEN DÜNYAYA ULAŞACAK
Gazetecilerin sorularını cevaplayan Has Tavuk Genel Müdürü Şahin Aydemir, yapacaklerı üretimin yüzde 30'unu ihraç edeceklerini bildirdi. Türkiye'de yıllık beyaz et üretiminin 1 milyon 800 bin ton alduğunu belirten Aydemir, bu rakamın 2015 yılında 2 milyon 300 bin ton, 2023 yılındaki yıllık üretimin ise 3 milyon ton olmasının öngörüldüğünü vurguladı. Has Tavuk olarak beyaz et sektöründe Balıkesir'den dünyaya ulaşacaklarını ifade eden Şahin Aydemir, "Biz Türkiye olarak çok büyük bir beyaz et pazarının ortasındayız. Rusya, Irak ve Arabistan gibi ülkelerin çok ciddi tüketim rakamları var. Amacımız son teknoloji ile kurduğumuz fabrikamızdan çıkan ürünlerimizi dünyanın bir çok noktasına ulaştırabilmek. Bakın, 2000 yılında kişi başına 8 kilogram et tüketmişiz, bu rakam 19 kilograma kadar çıkmış. Ülke içinde de artan bir pazar var. Türkiye'nin yıllık üretimi şuanda 1 milyon 800 bin ton, 2015 yılında 2 milyon 300 bin ton öngörülüyor. 2023 yılında ise 3 milyon tona ulaşması bekleniyor. Biz firma olarak hem iç pazara hemde dışa pazara önem veriyoruz. Şu anki planlarımıza göre üretimimizin yüzde 30'nu ihracatta değerlendireceğiz" diye konuştu

Basın mensuplarının fabrikanın Susurluk ilçe ekonomisine sağlayacağı katkı üzerine sorusunu cevaplayan Genel Müdür Aydemir, yem fabrikasının devreye girmesi ile yem için kullanılacak olan mısır, buğday ve arpa alımlarını Susurluk'tan yapacaklarını ve Susurluk çiftçisine de bu anlamda destek olacaklarını kaydetti.

Törenin sonunda taraflar imzalanan iş garantili kurs protokolünün hayırlı olmasını diledi

Kaynak: İHA