Akil İnsanlar Bilge Köyünde Çözümü Konuştu

Yımaz Ensaroğlu başkanlığındaki Güneydoğu Anadolu Akil Adamlar heyeti 2009 yılında Mardin’de 44 kişinin öldürüldüğü Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünü ziyaret etti.

YILMAZ ERDOĞAN KÖYLÜ ÇOCUKLARLA KÜRTÇE KONUŞTU

Aralarında Güneydoğu Anadolu Akil Adamlar Heyeti Başkanı Yılmaz Ensaroğlu, gazeteci yazar Etyen Mahçupyan, sanatçı Yılmaz Erdoğan, M. Emin Ekmen ve diğer akil adamlarından oluşan heyet Bilge Köyü Muhtarı Abdurrahim Çelebi ile görüştü. Köy ziyaretinde sanatçı Yılmaz Erdoğan, Bilge köyü katliamında anne ve babalarını kaybeden yetim çocuklarla tek tek ilgilendi. Çocuklarla Kürtçe konuşan Erdoğan, daha sonra köylülerle sohbet etti.Köy meydanında Bilge köyü sakinleri ile bir araya gelen akil insanlar Heyeti başkanı Yılmaz Ensaroğlu, köyde kime dokunulsa birbirine benzer acılarla karşı karşıya gelindiğini ifade etti.

Akil insanlar Güneydoğu ekibi olarak Bilge köyüne geldiklerini belirten Ensaroğlu” Çünkü biz acınızı acımız olarak görüyoruz. Ve doğrusu bu sürecin bu sorunun nasıl çözüleceğine dair özellikle Bilge köyü sakinleri bize ne tavsiye ediyor. Neler düşünüyor diye sizlere geldik. Bizim elimizde sihirli formül yok. Bu yüzden bu işin çözüm formülünü birlikte düşüneceğiz. Geliş gayemiz budur. İnsanların yarına nasıl baktığını, birbirleri ile barış içinde huzur içinde nasıl yaşayacağını dair atılması adım nedir bu konuda sizlerin görüşlerinizi almaya geldik.”dedi
Bu barışın sağlanması için dua ettiklerini belirten Bilge Köyü Muhtarı Abdurrahim Çelebi ise "Bilge köyü olarak bu barışın sağlanması için sonsuza kadar destek veriyoruz. Allah izni ile bu iş olacak. Biz acı gördük. Kimsenin artık acı çekmesini istemiyoruz. Bu güzellik barken kardeşlik varken kan dökmenin bir anlamı yok. Biz bu süreci destekliyoruz.”

Barışın rüzgârları estiği bir dönemde herkesin barış için bir umut bağladığını kaydeden sanatçı Yılmaz Erdoğan da şöyle konuştu” Bilge köyü bu olayla artık anılmaktan kurtulur. Çünkü çok korkunç ta olsa bir köyün tarihinin bir olaya sıkıştırılması ve Bilge köyü denince akla o korkunç olay gelmesi köye mutluluk getirmez. Umarım kara bulutlar dağılınca sizin köye de mutluluk gelir. ”diye konuştuDaha sonra köyden ayrılan Akil İnsanlar Heyeti Hilton Otel'de sivil toplum örgütleri ile bir araya geldi .