Tonyalılar, İlçelerinde Çimento Fabrikası ve Taş Ocağı Kurulmaması Talebiyle Meclis Önünde Eylem Yaptı

Tonya Çevre Platformu üyeleri, ilçelerinde çimento fabrikası ve taş ocağı kurulacak olmasını protesto etti.

TBMM önünde toplanan grup adına açıklama yapan Nedim Şenol Çelik, Trabzon'un Tonya ilçesine kurulması planlanan çimento fabrikası ile taş ocaklarının insan sağlığını ve çevreyi olumsuz etkileyeceğini savundu.

Çelik, tüm ilçenin su kaynaklarının bulunduğu ve heyelan sahası olan bölgelerde kurulması düşünülen taş ocaklarının, 7 bin 900 dönümü kaplayacağını ifade ederek, "Her gün 10 bin ton taş çıkarılacak, yoğun bir nüfusun yaşadığı köylerimiz ve hayvanlarımızı otlattığımız meralarımız dinamitlerle havaya uçurulacak. Ormanlarımızda yüz binlerce ağaç kesilecek su kaynaklarımız yok olacak" dedi.

Dakikada iki ağır tonajlı aracın, yolları tahrip edeceğini ve ilçe trafiğini olumsuz etkileyeceğini öne süren Çelik, ilçenin temiz havasının, fabrikada bir günde yakılacak 727 ton kömürden kirleneceğini iddia etti.

Çelik, "Doğu Karadeniz bölgesinin eşsiz yaylaları, ormanları, pırıl pırıl akan nehirleri, kaynak suları, serin ve temiz havası çöldeki bir vahadan daha değerle olacak. Mücadelemiz kişisel kazançları için çöldeki bir vahayı bozmak, çöldeki bir su kuyusunu zehirlemek isteyenlere karşıdır" dedi.

Muhabir: Zafer Fatih Beyaz

Yayıncı: Tolga Özgenç
Kaynak: AA