Avcı Açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Eğer bugün böyle bir toplantı düzenleyebiliyorsak, toplantıda her kesimden insan düşüncelerini rahat rahat ifade edebiliyorsa bu sürecin sonucudur. Yüreği yetmeyen böyle bir toplantı düzenleyemez" dedi.

Bakan Avcı, Bodrum Nurol Kültür Merkezinde partisinin Bodrum İlçe Başkanlığınca düzenlenen "Çözüm Süreci" bilgilendirme toplantısına katılarak, katılımcıların süreçle ilgili sorularını cevaplandırdı.

Türkiye'de demokratikleşmenin bugünden yarına olabilecek bir iş olmadığını, önünde pek çok engel bulunduğunu belirten Avcı, demokratikleşme zemininin hazırlanması için büyük uğraşlar verildiğini söyledi.

Demokratikleşmenin önündeki engellerin toplumda büyük sıkıntılara yol açmadan, sükunetle kaldırılması için AK Parti iktidarı döneminde çalışmalar yapıldığını anlatan Avcı, "Eğer bugün böyle bir toplantı düzenleyebiliyorsak, toplantıda her kesimden insan düşüncelerini rahat rahat ifade edebiliyorsa bu sürecin sonucudur. Yüreği yetmeyen böyle bir toplantı düzenleyemez" diye konuştu.

Çözüm sürecinin, demokratikleşme sorununu da çözecek önemli bir adım olduğunu vurgulayan Avcı, şöyle konuştu:

"Eğer demokratikleşme sürecini, bu sorunu da çözecek bir fırsat olarak değerlendirmezsek demokratikleşmeyi de başaramayız. İyileştirmeleri, demokratikleştirmeleri yapmadığımız zaman hiçbir kesimin sorununu çözemeyiz. Hangi temel derdimize el atsak karşımıza bu sorun çıkıyor. Bu sadece belirli bir bölgeye, gruba yönelik bir açılım süreci değil, Türkiye'nin topyekun demokratikleşme mücadelesinin zorunlu, ayrılmaz bir parçasıdır. Onun için aslında bu sürecin partiler üstü, bütün partilerin katkısıyla yürütülmesi gerekir."

Çözüm süreciyle ilgili düzenlenen toplantıların, AK Parti'nin meselenin çözümüne nasıl baktığımızı gösterdiğine dikkati çeken Avcı, bu konuda ülke genelinde dezenformasyon yürütüldüğünü ifade etti.

-"Türkiye artık eski Türkiye değil"-

Avcı, 30 yıldır hiçbir Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin adını koyarak "A devletine B devletine parmağını yöneltemediğini" ama bu işlerde kimin, nasıl rol oynadığını, provoke ettiğini bütün hükümetlerin bildiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Peki bildikleri halde niye müdahale etmemişlerdir- Çünkü bu, bir güç meselesidir. Eğer gücünüz yoksa paranız pul olmuşsa birilerinden yalvar yakar kredi talebinde bulunuyorsanız, o zaman kan kusar kızılcık şerbeti içtim dersiniz. O günün koşullarında öyle davranılmış olabilir ama bugünün koşullarında Türkiye, artık eski Türkiye değil. 20 sene önceki Türkiye hiç değil. Çünkü artık Türkiye kendi oyununu kurabilme kabiliyetini kazanan bir ülkedir. Gücünüz yetiyorsa oyununuzu kendinizi kurarsınız. Başkalarının oyun planlarına karşı söke söke oyununuzu oynarsınız. Türkiye 2 senedir bunu yapabilme gücüne eriştiği için bugün bunlar oluyor."

Türkiye'nin terörle mücadelede 30 yıldır gelmediği bir yere geldiğini vurgulayan Avcı, terörle mücadele konusunda kararlı, bilinçli bir mücadele sürdürüldüğünü kaydetti.

Türkiye'nin kurulan tuzakları boşa çıkararak kendi kararları, sivil toplumuyla bu işi konuşabilir hale geldiğini belirten Avcı, ülkenin kendi ulusal iradesiyle bu işi çözme yoluna girdiğini, bileği güçlendiği için bunları yapabilir durumda olduğunu söyledi.

-"Türk milleti akan kandan yorulmuştur"-

Türk halkının yıllardır çekilen acılardan bıktığını, yaşanan süreci 76 milyonla yürüttüklerini dile getiren Avcı, şunları kaydetti:

"Mesele çok temiz ve nettir. Türk halkı, Türk milleti akan kandan yorulmuş, bıkmıştır. Barışa, sükunete, kalkınmaya, gelişmeye susamıştır. Bu meselenin Türkiye'nin gelecek kuşaklarının önünü karartmayacağı bir noktaya getirilmesine ihtiyaç duyulmuştur. Hükümetimiz, bunun için siyasi risk almıştır. Eğer sadece seçilme düşüncesi olan bir iktidar söz konusu olsaydı hiç bu işlere bulaşmadan yollarını, okullarını, barajlarını yaparak çalışırdı."

Avcı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye şimdi çözüme daha rahat girişebiliyor. Kimseyle hiçbir pazarlık yok, karşıda pazarlık edecek kimse yok. Türk devleti kendi ulusal iradesiyle Türk hükümeti kendi iradesiyle kendi barış sürecini, toplumsal gelişme planlarını yürürlüğe koyuyor. Milli birlik ve kardeşlik projesi dediğimiz budur. Allah hepimize zihin açıklığı, feraset versin. Bu sürece eleştirileriyle de olsa destek veren herkese teşekkür ediyorum."

Toplantıya AK Parti Muğla Milletvekili Yüksel Özden, AK Parti İl Başkanı Nihat Öztürk ile ilçe ve belde belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı.

Muhabir: Durmuş Genç

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA