Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner yıldız, Kırıkkale’nin Delice ilçesine bağlı Yeniyapan köyünde bulunan 8 milyar ton tuz rezervi ile büyük bir yatırım gerçekleştirileceğini ve bu sayede yörede ilk etapta 300 kişiye de iş istihdamı sağlanacağını belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın açıklaması
Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanı Taner yıldız, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın başkanlığında Kırıkkale Polisevi'nde düzenlenen "Kırıkkale Güç Birliği" toplantısına katıldı.

Delice ilçesindeki Rafine Tuz ve Klor Alkali Üretimi Tesisi temelinin Ekim ayına kadar atmayı planladıklarını, kurulacak olan tesisi de 2015 yılının ilk yarısında bitirmeyi amaçladıklarını kaydeden Yıldız, projenin kent için ekonomik yönden büyük önem taşıdığını söyledi.

Yıldız, "Buradan elde edilecek ürünlerin, tekstil ve boya başta olmak üzere bütün sanayi tesislerinde kullanılacak. Rafine tuz olarak, sofralarımıza tuzun en kalitelisini elde etmiş olacağız. Klasik tuz yöntemleriyle beraber değil, çözelti madenciliği yöntemiyle beraber bunu çıkartacağız. Kaya tuzu sofralarımıza en doğal haliyle gelecek. Yaklaşık 100 milyon dolara yakın bir yatırım yapılacak. Türkiye'nin en büyük tesislerinden birini Kırıkkale'de kurmuş olacağız. Tesis faaliyete geçtikten sonra günlük minimum olarak 50 kamyonluk üretim gerçekleştirilecek. Eti Holdingin yaptığı çalışmalarla burada bir doğalgaz deposu yapabilir miyiz diye uğraşıyoruz. Yani, tuzu boşalttığımız yerlerde veya mevcut Delice ilçesinde benzer yerlerde olabilir. Bunları da değerlendireceğiz. Elektriğin yerli kömürle beraber elde edildiği ve kendi ihtiyacını karşılayan 5 megavatlık bir tesis kurmayı da hedefliyoruz. Yeni teknoloji ile bu yatırımı gerçekleştireceğiz. Eti Holdingin çok ciddi bir makine ekipman kapasitesi var. Yurt dışı teknolojisine çok fazla ihtiyaç hissetmeden yine ülkemizde üreteceğimiz makine teçhizatla beraber bunu yapmış olacağız. Kırıkkale sanayisinden faydalanacağımız alanlar var" şeklinde konuştu.

Güç Birliği toplantısına, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner yıldız ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın yanı sıra AK Parti Kırıkkale Milletvekillerinden TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Oğuz Kağan Köksal ve Ramazan Can ile Kırıkkale Valisi Ali Kolat, İstanbul Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Kırıkkale Belediye Başkanı Veli Korkmaz, AK Parti İl Balkanı Mehmet Demir ile çok sayıda davetli katıldı.

Kaynak: İHA