Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız'dan Açıklama

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kırıkkale'nin Delice ilçesinde 8 milyar tonluk bir kaya tuzu rezervinin ekonomiye kazandırılmasıyla ilgili harekete geçtiklerini söyledi.

" Kırıkkale Güçbirliği Toplantısı", Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay başkanlığında Kırıkkale Polisevi'nde gerçekleştirildi.

Atalay, enerji ve sağlık sektörüyle ilgili kurumların yetkililerinden, Kırıkkale'ye yapılan yatırımlar hakkında bilgi aldı.

Toplantıda katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da Kırıkkale'de yapılacak kaya tuzu tesisine ilişkin bilgi verdi.

Delice ilçesindeki Rafine Tuz ve Klor Alkali Üretimi Tesisinin temelini, ekim ayına kadar atmayı, tesisi de 2015 yılının ilk yarısında bitirmeyi hedeflediklerini belirten Yıldız, projenin Kırıkkale'ye kazandırılmasında Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, milletvekilleri diğer yetkililerin büyük emeğinin olduğunu söyledi.

Delice'de 8 milyar tonluk bir kaya tuzu rezervinin ekonomiye kazandırılmasıyla ilgili harekete geçtiklerini dile getiren Yıldız, "Rafine tuz ve klor alkali üretimi tesisinin temelini bu yıl içerisinde inşallah atmış olacağız. Bu kararı, burada Güçbirliği Toplantısında almış olalım. Tesisin, 2015 yılına kadar devreye girmesi için çaba sarf edilecek. Eti Holding'in de beraberce yapacağı bir yatırımdan bahsediyoruz. Yaklaşık 100 milyon dolara yakın bir yatırım olacak. Türkiye'nin en büyük tesislerinden birini Kırıkkale'de yapmış olacağız" şeklinde konuştu.

Bakan Yıldız, tesiste 300 kişilik bir istihdamın söz konusu olacağını anlatarak, yapım sırasında daha fazla istihdama ihtiyaç duyulacağına dikkati çekti.

Buradan elde edilecek ürünlerin, tekstil ve boya başta olmak üzere bütün sanayi tesislerinde kullanılacağını vurgulayan Yıldız, şunları kaydetti:

"Rafine tuz olarak, sofralarımıza tuzun en kalitelisini elde etmiş olacağız. Klasik tuz yöntemleriyle beraber değil, çözelti madenciliği yöntemiyle beraber bunu çıkartacağız. Kaya tuzu sofralarımıza en doğal haliyle gelecek."

-"Günde 50 kamyonluk üretim"-

Tesisin faaliyete geçtikten sonra günlük minimum 50 kamyonluk üretim gerçekleştireceğini belirten Yıldız, bunun kent ve ülke ekonomisine büyük bir hareketlilik getireceğini söyledi.

Bakan Yıldız, ''Eti Holdingin yaptığı çalışmalarla 'burada bir doğalgaz deposu yapabilir miyiz-' diye uğraşıyoruz. Yani, tuzu boşalttığımız yerlerde veya mevcut Delice ilçesinde benzer yerlerde olabilir. Bunları da değerlendireceğiz" diye konuştu.

Elektriğin yerli kömürle beraber elde edildiği ve kendi ihtiyacını karşılayan 5 megavatlık bir tesis kurmayı da hedeflediklerini anlatan Yıldız, şöyle devam etti:

"Yeni teknoloji ile bu yatırımı gerçekleştireceğiz. Eti Holdingin çok ciddi bir makine ekipman kapasitesi var. Yurt dışı teknolojisine çok fazla ihtiyaç hissetmeden yine ülkemizde üreteceğimiz makine teçhizatla beraber bunu yapmış olacağız. Kırıkkale sanayisinden faydalanacağımız alanlar var."

Güçbirliği toplantısında, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Kırıkkale Valiliği arasında, "Kırıkkale Yeşil Vadi Projesi"nin yapımı için protokol imzalandı.

Başkan Yardımcısı Beşir Atalay ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, daha sonra İl Müftlüğünün Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlediği Kutlu Doğum Haftası etkinliğine katılarak, "Kutlu Doğum Haftası" konulu hutbe yarışmasında dereceye girenlere ödüllerini verdi.

Muhabir: Muhammet Fatih Gökmen - Abdullah Yıldız

Yayıncı: Murat Paksoy
Kaynak: AA