Bakan Bayraktar, Çimento Fabrikasına Karşı Çıkanlara Sitem Etti

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Trabzon’un Tonya ilçesine yapılmak istenin çimento fabrikasına karşı çıkılmasına tepki gösterdi.

Bakan Bayraktar, Çimento Fabrikasına Karşı Çıkanlara Sitem Etti
Artık kendisinin de bu yatırımı istemediğini söyleyen Bayraktar, bundan sonra Tonya ile ilgili önüne bir evrak gelirse imzalamayacağını belirtti.

Bakan Bayraktar, Valilik A Toplantı Salonu’nda yapılan, Trabzon Valiliği 2013 yılı İl Koordinasyon Kurulu 2. Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Trabzonluların ve burada görev yapan bürokratlar olarak farklı bir sorumlulukları olduğunu dile getirdi. Şehir genel olarak iyi bir yerde olsa da daha yapılacak çok işin olduğuna dikkat çeken Bayraktar, Trabzon’un marka şehir olma özelliğine kavuşması için fotoğrafının da güzelleşmesi gerektiğini kaydetti.

Yapılan ve planlanan kentsel dönüşümlerle bu alanda önemli bir mesafe alınacağına işaret eden Bayraktar, esas olanın ise mutlaka yeni yatırımların Trabzon’a getirilmesi olduğunu vurguladı. Yeni yatırımlar konusunda projeler geliştirilmesi için bürokratlardan ricada bulunan Bakan Bayraktar, “Ben bugün özellikle bürokrat arkadaşlardan, işadamlarından buraya yatırım çekmek için elinden geleni yapmasını istemek için geldim. Bürokratlar olmadan kalkınma olmaz. Özel sektöre yardımcı olarak, önünü açarak yatırımları buraya çekmemiz lazım. Tabi ki devletin en temel görevi olarak denetleme vazifenizi de yaparak. Bir kardeşiniz olarak sizden rica ediyorum; şöyle 7-10, 15 milyon dolarlık yatırım yapılabilecek işler varsa ben bunu yapabilecek işadamları ile görüşüyorum, bunları buraya getirebiliriz.” dedi.

Tonya’da yapımı planlanan çimento fabrikası konusunda ayal kırıklığına uğradığını ifade eden Bakan, şöyle sitem etti: “Tonya’ya bir yatırım getirmek istedik ama karşı çıktılar. Eğer benim önüme bundan sonra Tonya ile ilgili bir evrak gelirse imzalamayacağım. Ben şimdi o yatırıma karşıyım. Biz gidip ona buna ‘aman gel Trabzon’da yatırım yap’ diye yalvarıyoruz, birileri ona karşı çıkıyor ve o karşı çıkanlar da Trabzon’da elemine edilmiyor. Halbuki Trabzon insanı, Tonyalı kardeşlerimiz o karşı çıkarları absorbe, elemine etmeliydi. Dedik ki, batıda Vakfıbekir önemli bir yer. Hem oraya bir liman olsun, maden de bulundu hem orada bir fabrika olsun. Bir adım atalım ve yapalım istedik ama karşı çıkıldı. Ben Vali Bey'e de söyledim, rica ediyorum eğer sana gelirse imzalama kalsın o iş. Böyle şey olmaz arkadaşlar. Yatırım olmadan olmaz. Bürokrat arkadaşlarımdan istirham ediyorum, yalvarıyorum; yatırımcılara yardımcı olun, Trabzon’a yatırım gelsin. Başka çark dönmez, taşıma su ile değirmen dönmez.” şeklinde konuştu.

Trabzon’da çarkların sürekli dönmesi için mutlaka yeni yatırımlar yapılması gerektiğinin altını çizen Bayraktar, “Turizmi de arttırmak için yeni yatırımlar yapmamız lazım. Trabzon’da çarkı döndürebilmemiz için mutlaka burada üretim yapan ve bunu yurt dışına da satabilen bir şehir haline gelmemiz lazım. Sadece turizme, kültüre, hizmet sektörüne dayalı yürütemeyiz.” ifadelerini kullandı.Hiçbir yatırımın sıfır zararla yapılamayacağını belirten Bakan Bayraktar, şöyle devam etti: “Bir işin faydası eğer yüzde 70-80 ise o işe sahip çıkmak lazım. Her şeyin bir yan etkisi var. Hasta olduğumuzda antibiyotik alıyoruz. Almasak hastalık ilerleyecek, alınca da karaciğere zarar veriyor. O zaman alma, almazsan öleceksin. Keşke yüzde 100 faydalı olanı bulsak da yapsak. Sahil düzenlemeleri yapıldı o zaman da karşı çıkıldı ama Trabzon’un yüzü güldü.” Trabzon’a mutlaka ikinci bir devlet üniversitesinin de kurulması gerektiğini kaydeden Bayraktar, yeni vakıf üniversiteleri kurulması için de ellerinden geleni yapacaklarının sözünü verdi. Konuşmasında Akyazı projesini de değinin Bayraktar, Kamu İhale Kurumu’ndan bir sıkıntı çıkmadığı takdirde, ihalesini 15 gün içerisinde neticelendirmek için adım atacaklarını söyledi.

Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, kaymakamlar, belediye başkanları, kamu kurul ve kuruluşlarının temsilcilerinin de katıldığı toplantıda daha sonra, kamu kurumlarının temsilcileri yatırım çalışmalarıyla ilgili sunumlar yaptı .