Uluslararası Ajanlık İddialarında Düğümü Tübitak Çözecek

Türkiye’ye ait devlet sırrı niteliğinde askeri ve siyasi bilgileri temin etmek ve İran’daki istihbarat örgütlerine servis ettiği iddiasıyla 2’si İranlı 11 kişinin Erzurum’da yargılanmasına devam edildi.

Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 4. duruşmasına 3’ü tutuklu 5 sanık katıldı.

Ayrıca Mohammad Reza Esmaeilpour Ali Malek’in İran’da yaşayan ailesi de duruşmada izleyici olarak yer aldı. Önceki duruşmalarda İranlı iki sanık üzerinde ele geçirilen ve içerisinde ajanlıkla ilgili görüntülerin bulunduğu kameranın incelenmek üzere TÜBİTAK’a gönderilmesine karar verilmişti. Panasonic marka kameranın Erzurum Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan incelemesi ile MİT tarafından yapılan incelemesi arasında farklılık bulunduğu iddia edilmişti. Bunun üzerine TÜBİTAK mahkemeye yazılı bir cevap göndererek, kameranın incelemeye alındığı ilerleyen aşamalarda rapor şeklinde bilgi verileceğini ifade etti.

Mahkeme heyeti, sanıklara MİT’in hazırladığı ve içerisinde temin edilen bilgilerin suikast amacıyla kullanılabileceği bilgisinin yer aldığı rapora ilişkin savunmalarını sordu. Bunun üzerine tutuklu sanıklardan Timur Ağrı, söz konusu iddialarla uzaktan yakından alakası olmadığını belirtti.

Ağrı, “Ben cahilliğimin kurbanı oldum. Oyuna geldim. Eğer başıma gelenleri anlatabilseydim bugün burada olmazdım. Benim pasaportuma el koyup bilgi almak istediler.” dedi.

İranlı sanıklar Shahram Zargham Kohei ile Mohammad Reza Esmaeilpour Ali Malek ise MİT raporunda belirtilen “elde edilen koordinat ve fotoğraflarla üç boyutlu harita oluşturulabilir” ifadesine ilişkin savunma yaptı. Sanıklar elde ettikleri verilen basit ve herkes tarafından ulaşılabilir olduğunu iddia etti. Savcı ara kara ilişkin verdiği mütalaasında sanıkların üzerinde ele geçirilen cihazdaki koordinatların Türkiye ve İran’da hangi stratejik noktalara temas ettiğinin tespit edilmesi ve Türkiye’deki yerlerin siyasi ve askeri casusluğa konu olabilecek bir gizliği ve niteliği içerip içermediği hususunda MİT müsteşarlığında ayrıntılı rapor talep edilmesini istedi. Mahkeme heyeti verdiği ara kararda sanıkların tutukluluk hallerinin devamına hükmetti. Ayrıca savıcının talebi doğrultusunda kovuşturma aşamasında GPS aletinin koordinatlarından yararlanılarak düzenlenen raporun bir suretinin Erzurum MİT Bölge Başkanlığına gönderilmesi yönünde karar verdi. Mahkeme, MİT Müsteşarlığının bahsi geçen koordinatların Türkiye ve İran açısında stratejik notlara temas edip etmediği, siyasi ve askeri casusçuluğa konu olabilecek gizli, nitelikli kurum ve kuruluşlara veya askeri tesislere ya da bu amaçla değer ifade edebilecek yerlere temas edip etmedikleri yönünde rapor düzenlemesini talep etti.