Vali Erden’den İşadamlarına “galeriyi Kapatalım” Önerisi

Uşak Belediyesi’nin katkılarıyla geçtiğimiz hafta açılan“Ahşabın Hat Sanatıyla Buluşması” adlı serginin kapanışında Vali Erden’den işadamlarına “galeriyi kapatalım” önerisi geldi.

Vali Erden’den  İşadamlarına “galeriyi Kapatalım” Önerisi
İşadamları bunun üzerine sergideki eserlerin çoğunu satın alırken Vali Erden’in önerisi karşılık bulmadı. Hat sanatını, oyma teknikleriyle ahşap üzerine taşıyan Durmuş Turanoğlu, geçtiğimiz hafta Atatürk Kültür Merkezi’ndeki Sanat Galerisi’nde sergi açmıştı.Sergideki eserlerini satışa sunan Turanoğlu, elde edeceği gelirin yüzde 20'sini engelli çocukların eğitimi için ilgili kuruluşlara bağışlayacağını açıklamıştı. Uşaklıların yoğun ilgisini çeken sergiye ise kent protokolü yoğunluk nedeniyle katılamamış ancak birkaç gün sonra ziyaret etmişti. Sergideki eserlerden etkilenen Vali Mehmet Ufuk Erden işadamlarıyla birlikte sanatçı Durmuş Turanoğlu’na büyük bir sürpriz yaptı. Serginin kapanışına katılmalarındaki amacın sanatçıya ve engelli çocuklara destek olmak olduğunu belirten Vali Mehmet Ufuk Erden, işadamlarına sergideki tüm eserleri satın alma önerisinde bulundu. Yaklaşık 120 eserin bulunduğu sergiyi çok beğendiğini ve etkilendiğini anlatan Vali Erden, “İlkler şehri Uşak bugün bir ilki daha başarabilir. Gelin bu sergiyi kapatalım ve kentin tanıtımına ve sanata yıllarca unutulmayacak bir katkı sunalım” dedi.

Sergi kapanışına; Vali Mehmet Ufuk Erden, Belediye Başkanı Ali Erdoğan, Milletvekili İsmail Güneş, İl Genel Meclisi Başkanı Ali İhsan Uzun, tekstil ve karma Organize Sanayi Bölgesi Başkanları Ali Yıldırım ve İbrahim Karahallı, sanayiciler ve oda başkanları ile daire müdürleri katıldı.

GAZETELER MANŞETTEN VERİR Böyle bir öneri karşısında şaşkına dönen işadamlarına Ahşap Oyma Hat Sanatı İcracısı Durmuş Turanoğlu’nun yaşadığı zorlukları da anlatan Vali Mehmet Ufuk Erden, “Sergiden elde edilecek gelirin bir kısmı engelli çocuklara aktarılacak. Turanoğlu’nun da ilginç bir hayat hikayesi var. Ben kendisini ilk defa bu sergide tanıdım. Önceden tanışıklığım da yok. Sergideki bazı eserler yüzyıllarca hatıra olarak saklanabilecek nitelikte. Allah lafzını, bazı dua ve ayetleri, ay yıldızlı bayrağımızı dualarla kusursuz bir şekilde ahşaba işlemiş. İnanın ben çok etkilendim. Eserler ortada. Sevdikleri için restoran kapatan, kafe kapatan düğün salonu ve sinema salonu kapatan çok insan gördük, duyduk. Ama hiç sanat galerisindeki eserleri kapatan birini duymadık. Gelin bu ilki İlkler Şehri Uşak olarak biz gerçekleştirelim. Buradaki tüm eserleri satın alarak Turanoğlu’nun galeriden ceketini alıp çıkmasını sağlayalım. Bunu başarabilirsek inanın ülkemizdeki gazeteler manşetten bizi yazar. Böylece kentin tanıtımına ve sanata yıllarca unutulmayacak büyük bir katkı sunmuş oluruz” dedi.

Vali Mehmet Ufuk Erden’in açıklamalarından işadamları ve daire müdürleri sergideki eserleri tek tek inceledi. Sergide yer alan eserlerin listesini ve fiyatlarını da inceleyen Uşaklılar galeriyi kapatamadı ancak eserlerin çoğunu satın aldı. Yapılan değerlendirmeler sonunda Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yıldırım üzerinde Allah lafzı bulunan ve serginin en pahalı tablosunu 9 bin TL karşılığında satın aldı. Yıldırım bu tablodan başka eser daha satın aldı. Karma Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Karahallı ve diğer işadamları ile daire müdürleri de sergideki eserlerden satın alarak engelli çocuklara ve Durmuş Turanoğlu’na destek oldu.

Durmuş Turanoğlu ise eserler hakkında bilgi vererek “Genellikle Afrika yöresine has maun, tik, ceviz ve kayın gibi sert dokulu ağaçları tercih ediyorum. Eserlerin hiç birinde boyama, renklendirme ve eskitme yapmıyoruz. Tablolardaki renkler ahşabın kendi rengini içeriyor. Beni onure ettiğiniz için teşekkür ederim” dedi.

Kaynak: İHA