Namibyalıların Vazgeçilmez Çerezi: Mopane Kurtları

Batı Afrika ülkesi Namibya'da "Mopane kurtları" köylülerin temel gıda maddesi.

Şehirlerde yaşayan zengin Namibyalılar ise kurtları çerez niyetine tüketiyor. Mopane kurtlarını patates cipsi gibi çıtır çıtır tüketenlerin yanında sosun içinde pişirip buğulanmış olarak yiyenler de var. Gonimbrasia Belina türünün imparator güvesi olarak adlandırılan büyük tırtıllar, birçok insanın midesini bulandırırken, Namibyalılara çok lezzetli geliyor. Ağaçlarda büyüyen Mopane kurtlarının hasatına yılın ilk aylarından itibaren başlanıyor.

Yumurtadan çıkan kurtlar mopane ağaçlarının yapraklarıyla besleniyor. Namibya sofralarının vazgeçilmezlerinden olan Mopane kurtları, Kuzey Namibya'da yağmur mevsimin başlamasıyla mopane ağaçlarına tutunuyorlar. Mopane kurtlarının hasat mevsimi geldiğinde köylerdeki çoğunluğu kadınlar tarafından toplanıyor ve kovalara istifleniyor. Kurtların uzunluğu bir el boyutunda, kalınlıkları da bir puro kadar. Hasatta öncelikle alt dallardaki kurtlar toplanırken, sonrasında yüksek dallardaki kurtlar silkelenerek düşürülüyor.

Dallara sıkıca tutunan kurtlar ise uzun bir sopa yardımıyla toplanıyor. Hasat sırasında köylüler kovalarını doldurana kadar bir ağaçtan diğer ağaca büyük emek sarf ediyorlar. Hasat aylarında, Namibya’nın çamurdan sıvanmış evlerinin damları kızgın güneşte kurutulmak için serilmiş binlerce Mopane kurtları ile kaplanıyor. Namibya’da halk pazarlarında alışveriş yapanların sepetlerine doldurdukları yiyeceklerin başında Mopane kurtları geliyor. Tezgahlardan alınan bir iki kap dolusu kurt ayak üstü tüketiliyor. Pazarda kurt satanların tezgahları genelde orta yere seriliyor. Bazen pazarcılar müşterilerin tatması için kurtları bedava ikram ediyor. Tırtılların fiyatları büyüklüklerine ve hangi yöreden toplandıklarına göre değişiyor. Her bölgenin kurtları farklı tatlara sahip. Namibyalı beslenme uzmanlarına göre kurtlar yüksek oranda sağlıklı besin maddelerine ve dana etinden 3 kat daha fazla proteine sahip.

Ayrıca, kurtları yemenin dana eti yemekten çevreye daha az külfetli olduğunu ve çok ucuz olduğunu söylüyorlar. Namibyalılar, aynı miktarda kurt ve dana eti üretmek istenildiğinde kurtların danalardan çok daha az sayıda ağaç yaprağı tükettiklerini ifade ediyor. Namibya’da Mopane kurtlarının pazarı milyon dolarlık büyük bir endüstri oluşturmuş durumda. Kurtlar, Güney Afrika, Botsvana, Zimbabve gibi ülkelerde de üretiliyor ve tüketiliyor. Paris'teki Afrika restoranlarında da Mopane kurtları menüde yerini alıyor. Mopane kurtları baharatli veya fıstık ezmeli sosla pişirilip mısır unundan yapılmış püre ile de ikrama sunulabiliyor. Afrikalılar için Mopane kurtlarını yemek salata yemek gibi bir alışkanlık.