Nilüfer’de Şiirden Bir Gece

Türkiye’nin ilk ‘Şiir Kütüphanesi’ni Bursalıların hizmetine sunan Nilüfer Belediyesi, kütüphanenin kuruluş yıldönümünde Türkiye’nin önde gelen şairlerini ‘Sesli Şiir Antolojisi’ etkinliğiyle bir araya getirdi.

Nilüfer’de Şiirden Bir Gece
Tüm şairlerin şiirlerinin, yaşam hikayelerinin, el yazılarının, fotoğraflarının, ses kayıtlarının, şiirlerden doğmuş şarkıların, şiir dergilerinin bir arada olduğu bir kütüphane hayaliyle açılan Türkiye’nin ilk ‘Şiir Kütüphanesi’ birinci yaşını ‘Sesli Şiir Antolojisi’ etkinliğiyle Türkiye’nin önemli şairlerini Nazım Hikmet Sahnesi’nde ağırlayarak kutladı. Sait Maden’den Orhan Alkaya’ya kadar Türkiye’nin önemli şairlerinin şiirlerini seslendirdiği gecede, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de Nazım Hikmet’in ‘Yaşamaya Dair’ adlı şiirini okudu. Şiirin Türkçedeki belleği olması amacıyla büyütülen, güçlendirilen ‘Şiir Kütüphanesi’nde 6 bin 466 kitabın bulunduğunu belirten Başkan Bozbey, “Bir insan şiir gibi yaşayabilir ama şiiri yazmak, o duyguyu yansıtmak yalnızca bu muhteşem yeteneğe sahip olan ustalara has bir özelliktir. Biz Nilüfer’de işte bu özel insanları, şairlerimizi, onların şiirlerini, yaşamlarını, el yazılarını, şiirlerinden doğan şarkıları, kısaca şiire, şaire dair her şeyi bir araya getirelim istedik. Ve bundan tam bir yıl önce bu hayalin peşine takılarak oluşturduğumuz Türkiye’de örneği olmayan kütüphaneyi, Nilüfer Şiir Kütüphanesi’ni açtık” dedi.

Şiir kütüphanesinin çalışmalarından da bahseden Başkan Bozbey, kütüphanede 128 antoloji, 16 araştırma ve 100 tane de biyografi kitabının bulunduğunu söyleyerek, bu rakamların daha da artması için Türkiye’nin dört bir yanından katkılara açık olduklarını ifade etti.

Şiir Kütüphanesinin kuruluş yıl dönümüne Pen Türkiye Merkezi adına katılan Tülin Dursun da “Kütüphanelerin kapanmakta olduğu şu ortamda şiir kütüphanesini bizlere armağan eden Nilüfer Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum. Edebiyatı tohumu insan sevgisiyse, babası mektuplardır, annesi ise öykü ve romandır. Şiir ise edebiyatın dik başlı, asi, ele avuca gelmeyen, uslanmaz ama bir o kadar da kendine özgüveni olan çocuğudur. Bizler bu gök kubbenin altında her ne kadar kapalı bir yerdeysek, sizler ne olur korkmayın; orada şiirlerinizin harflerini sözcüklere çarpıştırarak dışarı Firar etmesine yardımcı olun unutmayın. Şairler en iyi devrimcilerdir” şeklinde konuştu.

Şiir Kütüphanesi’nin açılış yıldönümünde düzenlenen “Sesli Şiir Antolojisi” etkinliğine Sait Maden, İhsan Üren, Lale Müldür, Oya Uysal, Halim Yazıcı, Orhan Alkaya, Halide Yıldırım, Metin Celal, Zeynep Uzunbay, Nurduran Duman ve Harun Atak katılırken, seyirciler de Nazım Hikmet’in ‘Güzel Günler Göreceğiz’ şiirini okuyarak şairlere sürpriz yaptı .
Kaynak: İHA