Ak Parti'li Demirkıran Açıklaması

AK Parti Siirt Milletvekili Afif Demirkıran, CHP'nin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu hakkında verdiği gensoru önergesini eleştirerek, ''Kuzey Irak'ta şirketlerin faaliyet göstermesi kadar tabii bir şey olabilir mi-'' diye sordu.

TBMM Genel Kurulu'nda, CHP'nin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu hakkında verdiği gensoru önergesi üzerine AK Parti grubu adına söz alan Demirkıran, Türkiye'nin kredi notunun yükselmesinin görmezlikten gelinemeyeceğini belirtti.

''IMF'ye borçlarını ödeyen ve talep halinde borç verecek olan Türkiye'ye ancak selam durulur'' diyen Demirkıran, artık uluslararası arenada gelişmeleri kendi menfaatleri doğrultusunda yönlendiren ve gündem oluşturan bir Türkiye'nin bulunduğunu söyledi.

Demirkıran, Irak ile Türkiye arasındaki ilişkilerin çok özel öneme sahip olduğunu belirterek, Türkiye için Irak halkının refah ve mutluluğunun çok önemli olduğunu vurguladı.

Irak'ın sahip olduğu kaynakların ülkenin her noktasında bulunduğunu ifade eden Demirkıran, ''Kuzey Irak'ta şirketlerin faaliyet göstermesi kadar tabii bir şey olabilir mi-'' diye sordu.

Ülke menfaatleri gereğince bu gensorunun hiç verilmemesi gerektiğini dile getiren Demirkıran, ''Verilse bile Davutoğlu değil Enerji Bakanı hakkında verilmeliydi'' dedi.

Demirkıran, Türkiye'nin bölüneceğinden bahsedildiğini anımsatarak, ''Ülkenin bölünmesini bırakın ifade etmeyi akıldan bile geçirmek, dünyayı okuyamamak ve AK Parti'yi tanımamak anlamına gelmektedir'' diye konuştu.

CHP grubu adına söz alan İzmir Milletvekili Aytun Çıray da Irak'tan gaz ve petrol ticareti yapılmasına itiraz etmediklerini söyledi.

Çıray, ''Ancak Irak'tan uluslararası hukuka ve ticarete uygun olarak gaz ve petrol alınmalı'' dedi.

Irak'ta, petrol ve doğalgazın büyük kısmının ülkenin güneyinde üretildiğini hatırlatan Çıray, ''Pastanın büyük payından vazgeçiyorsunuz'' iddiasında bulundu.

''Baldıran zehiri içer mi içmez mi bilmiyorum ama Başbakan'ın zehirli ilişkiler içine girdiği kesin'' ifadesini kullanan Çıray, Türk milletinin geleceğinin Başbakan tarafından ''oyun masasına sürüldüğünü' öne sürdü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, CHP'den de İsrail gibi özür dilemesini beklediğini ve gensoruyu yanlışlıkla Dışişleri Bakanı hakkında verdiğini söylediğini belirten Çıray, ''Sayın Başbakan, yanlışlıkla vermedik, sadece sıraya koyduk. Sıra Enerji Bakanı'na da gelecek. Ardından örgütün başı olarak sizin için de gensoru vereceğiz. CHP, özür dilemek yerine özür dilemeyi gerektirecek işler yapmamayı tercih eder'' diye konuştu.

Çıray, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun dış siyaset anlayışının, ahlaki, hukuki, siyasi, güvenlik ve ticari olarak sorunlu olduğunu öne sürerek, konuşmasını ''Ne mutlu Türküm diyene'' sözleriyle bitirdi.

Muhabir: Alp Özden

Yayıncı: Kudret Topçu
Kaynak: AA