Sdü Bilgi Merkezi Uzmanı Alav Açıklaması

Süleyman Demirel Üniversitesi Bilgi Merkezi uzmanı Orhan Alav, ''Bilginin internet ortamına aktarılması ile kütüphane kaynaklarının aynı anda milyonlarca kişiye sunulması, kütüphanecilikte devrim niteliğindedir'' dedi.

Alav, 49. Kütüphaneler Haftası dolayısıyla Isparta Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nde düzenlenen ''Yenileşim ve Kütüphaneciler'' konferansında yaptığı konuşmada, kütüphanenin ''kütüb'' ile ''ev'' kelimelerin birleşmelerinden oluştuğunu, ''kitaplar evi'' anlamına geldiğini söyledi.

İlk kütüphanenin MÖ Mezopotamya'da çivi ve hiyeroglif yazıtı kitaplarından oluştuğunu belirten Alav, Anadolu'daki ilk kütüphanenin Sümerler ve Asurlular tarafından kurulduğunu anlattı. Yazının sırasıyla taş tabletlere, deriye ve kağıda yazıldığını bildiren Alav, 1943'te matbaanın bulunmasının, kitapların seri halde üretilmesini ve insanlığın hizmetine sunulmasını sağladığını kaydetti.

Alav, 1970 ve 1990 yıllarında bilginin kitaplardan çıkarak sanal ortama taşındığını dile getirerek, bu değişimden kütüphanelerin etkilendiğini, kitapların artık bilgisayarlar üzerinden kategorize edilmeye başladığını kaydetti.

İnternetin kütüphanelerde kullanılmasıyla kütüphanelerde duvarların kalkmaya başladığını ifade eden Alav, şöyle konuştu:

''Bilginin internet ortamına aktarılması ile kütüphane kaynaklarının aynı anda milyonlarca kişiye sunulması, kütüphanecilikte bir devrim niteliğindedir. Artık bilgi duvarları aşarak, mesai kavramının da ötesine geçerek, 24 saat ulaşılabilir hale geldi. Bu süreçte elektronik kütüphanecilik de oluştu. Bu yenileşme ile kütüphaneciler de kendilerini yenileme ihtiyacı hissetmiştir. Artık kil tabletlerden dijital tabletlere geçtik.''

Muhabir: Murat Yolcu

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA