Ekmekten 17 Katkı Maddesinin Kaldırılması

Afyonkarahisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, ekmek üretiminde, artık sadece maya, un ve birazda su olmasının amaçlandığını belirtti.

Ekmekten 17 Katkı Maddesinin Kaldırılması
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in, geçtiğimiz günlerde, “Ekmekten 17 katkı maddesinin kaldırılması” yönündeki açıklamaları ile ilgili konuşan Afyonkarahisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, bu yapılan çalışmaların tümünde, ekmeğin daha sağlıklı üretilebilmesinin amaçlandığını söyledi.

Son zamanlarda Bakanlık tarafından hayata geçirilen uygulamalar ile ekmekteki tuz oranın azaltıldığını ve beyaz ekmek yerine, vatandaşın esmer ekmeği yönlendirildiğini hatırlatan Hüseyin Arap, “Bakanlık yeni düzenlemeler yapmaktadır. Ama bu düzenlemeler daha yürürlüğe konmadı, şuanda taslak halinde. Yürürlüğe konulduğunda, gerekli tedbirler bu düzenlemeyle birlikte alınacak. Taslakta 17 katkı maddesi ile ilgili alınacak önlemleri şuan daha belli değil. Ancak tebliğ yürürlüğe girince netlik kazanmış olacak. Ekmek üretiminde, artık maya, un ve birazda su olması amaçlanıyor. Ama maalesef ekmek üretiminde, zamanında birçok katkı maddesi kullanılmasına izin verilmiş. Ekmeğin kabarmasını sağlamak, raf ömrünün uzun olması ve bayatlamasını önlemek amacı ile, bazı katkı maddeleri kullanılıyordu. Bunlar kaldırıldığında, insan sağlı için daha iyi olacak. Artık bakanlık tarafından, bütün tüketicilerin tam buğday ekmeği tüketmeleri isteniyor. Çünkü bu, daha güvenilir ve sağlıklı bir tüketim olacak. Özellikle un, tuz ve maya olan ekmeklerde katkı maddeleri kaldırılacak. Bu katkı maddeleri tamamen yayınlanan mevzuatta netlik kazanmış olacak. Şu an taslak hazırlık halinde. Hangi katkı maddelerinin yasaklanacağı belli değil” diye konuştu.

Kaynak: İHA