Rusya Halkı Zengin Yönetici İstemiyor

Rusya’da yaşayan halkın büyük çoğunluğu milletvekili ya da hükümet üyelerinin aşırı derecede zengin olduğunu, servetlerini yasal ya da değil birçok yolla edinmiş olabileceklerine inanıyor.

Levada Araştırma Merkezi’nin yaptığı çalışmaya göre halkın yüzde 82’si varlık sınırlamasının getirilmesini ve aşırı zengin olanların milletvekili ya da bakan olarak görev almasının önlenmesini talep ediyor. Araştırmaya göre halkın sadece yüzde 13’ü idarecilerin zengin olmasına makul bakıyor. Bunlara göre zengin insanlar rüşvet kabul etmez ve hırsızlık yapmaz.
Rusya halkına göre yöneticilerin yüzde 77’si aşırı derecede zengin. En çok parası olanlar ise yüzde 53’le Rusya parlamentosu üst kanadı Duma milletvekilleri ve alt kanadı Federasyon Konseyi senatörleri.
Zengin yöneticileri ikinci sırada hükümette yer alırken, Kremlin idaresinde görev alanlar ise üçüncü sırada geliyor.
Levada Direktörü Lev Gudkov vatandaşın yöneticilerin servetleri ile ilgili yoğun şüpheleri olduğunu, mal varlıklarının önemli bir kısmının yasal olmayan yollarla edindiklerini düşündüklerini kaydetti.

Kendisi de bir işadamı olan Açık Hükümet Bakanı Mihail Abizov, ülkenin kalkınması ve istihdama katkı sağladıkları için iş adamlarının önemli bir saygıyı hak ettiğini savundu.
Rusya parlamentosunda 22 Şubat’ta kabul edilen yasa ile resmi görevlilerin yurt dışında banka hesabı açmaları yasaklanmıştı.