Menopoz Döneminde Kemik Erimesi, Kalp Krizi ve Felç Riski Artıyor

Kadınların hayatında en önemli dönüm noktalarından olan menopoz birçok endişeyi de beraberinde getiriyor.

Menopoz Döneminde Kemik Erimesi, Kalp Krizi ve Felç Riski Artıyor
Vücutta bulunan hormonlardaki çeşitli değişikliklerden dolayı kolesterol ve trigliserid düzeyleri yükseldiğinden, kalp krizi, kemik erimesi ve felç olma riski artıyor. Menopoz döneminde olan kadınların yapması gereken hususlar hakkında yazılı açıklama yapan Memorial Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Uzmanı Op. Dr. Zeki Salar, bu dönemde olan kadınların bedensel ve ruhsal sağlığını koruması gerektiğini açıkladı.

Menopoz yaşının batı toplumlarda 50-51 yaşlarında görülmeye başladığını kaydeden Zeki Salar, bu durumun Türkiye’de görülme yaşının 47 ile 49 arasında olduğunu söyledi.

Menopozun 40 yaşından önce olmasına ‘prematür menopoz’ dediklerinin altını çizen Salar, “45 yaşından önce olmasına ise ‘erken menopoz’ olarak adlandırıyoruz. Her iki durum da normal değildir. 50’li yaşlarda görülen menopoz doğal bir süreç olarak değerlendirilirken, erken menopoz tedavi edilmesi gereken anormal bir durum olarak ele alınmalıdır. Bu nedenle erken menopoz özellikle ailesini tam oluşturamamış, çocuk yapma planlarını gerçekleştirememiş kadınlar için önem taşımaktadır.” dedi.

KALP KRİZİ VE FELÇ RİSKİ ARTIYOR

Adet kanamalarında düzensizlik ve adet kesilmesi menopoz döneminin ilk belirtileri olduğunu açıklayan Salar, bu duruma ilaveten ateş basmaları ve terlemenin sıklıkla bu düzensizliklere eşlik ettiğini açıkladı.

Uzun süreçte menopoz öncesi dönemde yumurtalıktan üretilen östrojen hormon eksikliğine bağlı olarak, kadın vücudunda birtakım sorunlar oluşabileceğine dikkat çeken Salar, bunların başında kemik erimesinin geldiğini belirtti.

Östrojen hormon eksikliğinin yol açtığı bir diğer sorun kalbi ve beyni besleyen damarlarda tıkanıklık ve daralma olasılığı olduğunu anlatan Salur, “Menopoz sonrası dönemde kadınlarda kan yağlarında da olumsuz değişiklikler oluşmakta; kolesterol ve trigliserid düzeyleri yükselmektedir. Bu değişiklikler, kalp krizi ve inme (felç) riskinin artışına neden olmaktadır.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

RUHSAL SORUNLAR DA ORTAYA ÇIKABİLİR

Bedensel değişikliklerin yanı sıra azalan hormonlar etkisi ile birtakım ruhsal değişiklikler de ortaya çıkabileceğini aktaran Salur, kimi kadınlarda içe kapanma, ağlama atakları, çabuk sinirlenme, yorgunluk, isteksizlik, dikkat bozuklukları ve unutkanlık belirtilerinin de görülebileceğini söyledi.

Salur, açıklamasını şöyle tamamladı: “Menopoz tedavisi sadece ilaç tedavisi olarak görülmemeli, hastaya yeterli zaman ayrılmalıdır. Çünkü çoğu kez menopoz dönemine giren kadın ruhsal sorunlarını rahatlıkla paylaşamaz, saklamak ister. Bu durum kadını ruhsal olarak olumsuz etkilerken, tedaviye devamını engelleyebilir. Menopoz tedavisi, bitkisel ya da ilaç şeklinde hormon tedavileri, kemik erimesi tedavisi, düzenli egzersiz ve dengeli beslenme, psikolojik destek ile sorunların çözülmesi olarak 4 grupta ele alınır. Hangi tedavi yöntemlerinin seçilmesi gerektiğine kapsamlı bir değerlendirme sonrasında hasta ile birlikte karar verilmelidir.”