Salihli’de Zirai Don Felaketi

Salihli Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Toprak, Meclis Başkanı Yılmaz Kıymaz, odada görevli ziraat mühendisleri ile birlikte ilçede ve bağlı köylerdeki bağlarda yaşanan don olayı nedeniyle inceleme yaptı.

Salihli’de Zirai Don Felaketi
Üzüm bağlarının yeni göz açtığı sırada yaşanan zirai don olayının çiftçileri mağdur ettiğini belirten Toprak, bu yıl üzümün rekoltesinde düşüş yaşanacağını söyledi.

Toprak yaptığı açıklamada, “Salihli’deki bağlarımızın yaklaşık yüzde 60’ında taban kesimlerinde don olayının meydana gelmesinden dolayı hasar mevcut. İlçemize bağlı Taytan, Çavlu, Yeşilova, Mevlütlü, Torunlu, Yeşilkavak, Kemerdamları, Poyrazdamları gibi ovadaki bağlarda mevcuttur. Hasar oranı bölgelere göre farklılık göstermektedir" dedi.

Oda Başkanı Hüseyin Toprak, açıklamasına şöyle devam etti: "Özellikle Gediz Çayı’nın etrafındaki bağlarda hasarımız fazla. Hasar bazı bağlarda yüzde 20 iken bazılarında yüzde 80’e ulaşmaktadır. Esas hasarımız ürün hasat verdiğinde ortaya çıkacaktır o yüzden şu anda net bir şey söylemek yanlış olur. Ancak şu an itibari ile baktığımızda uyanan birçok gözde hasar oldukça fazla görülüyor. Odamızda 5 adet Ziraat Mühendisi var. Arkadaşlarımız şuanda bölgede hasar çalışmalarına başladılar. Bu hafta sonuna kadar net hasarları çıkartıp kamuoyu ile paylaşacağız. Bölgemizde sigorta yaptıran üreticilere hasar oranlarını çalıştığı sigorta şirketlerine ihbarda bulunmasını tavsiye ediyoruz. Önümüzdeki günlerde TARSİM’in sigorta eksperleri bölgeye gelip çalışma yapacaklar. Çiftçimize şu an için geçmiş olsun diliyorum. İnşallah budan sonra başka hasarların olmamasını ümit ediyoruz.”
Kaynak: İHA