Türkiye'nin, 196 Ülke Arasında Son 10 Yılda Orman Varlığını Artıran 23 Ülkeden Biri Olduğu ve Orman Varlığının 21.2 Milyon Hektara Ulaştığı Bildirildi

Tuncay Bekar - Türkiye'nin, 196 ülke arasında son 10 yılda orman varlığını artıran 23 ülkeden biri olduğu ve orman varlığının 21.2 milyon hektara ulaştığı bildirildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Fehmi Türker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günümüzde küresel ısınma, iklim değişikliği, hava kirliliğine yol açan ve sera etkisi denilen karbon parçacıklarının havada asılı kalması ve dünyanın ısınması gibi önemli çevre sorunları yaşandığını belirtti.

Bu sorunlarının tek çözüm yerinin ekosistem olduğunu ifade eden Türker, ''Önce ormanları korumamız, ardından da hem biyolojik çeşitliliği hem de alanlarını artırarak onlardan mantıklı şekilde faydalanmamız lazım. Bunu yaparken temel çıkış noktamız ağaçlandırma olmalı'' dedi.

Ağaçlandırmanın çevreye çok büyük yararı olduğuna işaret eden Türker, şöyle devam etti:

''Ağaçların yaprakları bir yandan oksijen salarken bir yandan da havadaki karbon parçacıklarını yutuyor. Eğer ağaç yaprakları olmasaydı havadaki karbon parçacıkları insanların ciğerlerine dolacaktı. Biz en iyi ihtimalle akut bronşit, belkide kanser olurduk.

Ormanlar bulunduğu ortamı kışın 3 derece ılıman, yazın ise 3 derece serin hale getirir. Yapraklar sayesinde yağış direkt toprağa çarpıp akıp gitmiyor, bir kısmı ağacın dalında, yaprağında emiliyor, diğer kısmı da küçük parçacıklar halinde toprağa düşüyor. Toprakta emilen su da yer altı sularının güvencesi oluyor. Bir çok yararı olan ormanlar barajların ömrünü de uzatıyor''

-Türkiye'nin orman alanı artıyor-

Prof. Dr. Türker, Türkiye'de ormanların arttığına dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı:

''Türkiye son 10 yılda 196 ülke arasında orman varlığını artıran 23 ülkeden biri. Bunu Birleşmiş Milletler Ormancılık Forumu da kabul ediyor. 1970'li yıllarda 20.2 milyon hektar olan orman varlığı şimdi 21.2 milyon hektara ulaştı. Türkiye'de kaçak kesimler ve yangınlarla kaybettiğimizden daha fazla alanı ağaçlandırmayla geri kazanıyoruz.''

Orman Genel Müdürlüğü'nün ormanlardan yılda 16-17 milyon metreküp odun kestiğini söyleyen Türker, ''Türkiye'de orman varlığı yılda 39 milyon metreküp artıyor ama bunun yarısı kesiliyor. Bu, 'ormanları gelecek kuşaklara bırakıyoruz' demektir. Yani diktiğimiz kadar ormanı keselim anlayışı yok. Ormanların her geçen yıl artmasından memnunuz'' dedi.

Yayıncı: Murat Kaban
Kaynak: AA