Omüd, Oluklu Mukavva Sektörünün Paydaşları İle Kayseri'de Buluşuyor

Türkiye oluklu mukavva sektörünü temsil eden Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği (OMÜD), 20 Mart 2013 tarihinde Kayseri’de, İç Anadolu Bölgesi’nde faaliyet gösteren sektör paydaşları ile buluşuyor.

Ambalaj sektöründe 25 yılı ardında bırakan OMÜD, bölgesel toplantılar ile oluklu mukavva sanayicilerini bir araya getirerek yeni bir sinerji yaratmayı hedefliyor. Kayseri’de gerçekleştirilecek olan bu toplantı, bölgesel toplantıların da ilki olma özelliğini taşıyor. Toplantıda Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği Başkanı Selkasan Genel Müdürü Fikret Özveren, Başkan Vekili Mizan Oluklu Mukavva A.Ş. Ortağı ve Yöneticisi Mehmet Nuri Görenoğlu ve OMÜD Yönetim Kurulu Üyeleri de hazır bulunacak.

Toplantıda, Dernek Başkanı Fikret Özveren’in açılış konuşmasının ardından, Dernek Genel Sekreteri Levent Deniz tarafından derneğin kısa bir tanıtımı gerçekleştirilecek. Daha sonra, bağımsız araştırma şirketi IBS’nin, Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği (OMÜD) için hazırladığı ‘‘Oluklu Mukavva Sektörünün Bugünü ve 2023 Perspektifi’’ başlıklı rapor da Başkan Vekili Mehmet Nuri Görenoğlu tarafından toplantıda detaylarıyla katılımcılara sunulacak. Bu araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye’nin 2015 yılında oluklu mukavva üretiminde batı Avrupa ülkeleri arasında 5. sıraya yerleşmesi öngörülüyor. Sektörün yılda ortalama yüzde 4,5 büyüyeceği ve 2023 yılında 4 milyon tonluk bir üretime ulaşılacağı tahmin ediliyor. Ayrıca son tüketicinin çevre konularında bilinçlenmesi ile çevre dostu oluklu mukavva kullanımı konusunda duyarlılığın arttığına dikkat çekiliyor. Sektöre önemli bir katkı sağlayan bu raporun katılımcılar tarafından ilgiyle karşılanacağı düşünülüyor.

Bu sunumun ardından oluklu mukavva sektörünü de yakından tanıyan Dünya Gazetesi yazarı Rüştü Bozkurt, toplantıda “Dünyadaki Genel Eğilimler ve Ambalaj” konulu bir konferans gerçekleştirecek.

OMÜD, sektör paydaşları arasındaki iletişim ve etkileşimi daha da güçlendirmenin önemine binaen 25. yılında başladığı etkin faaliyetleri sürdürmeye devam ediyor. Etkinlikleri Türkiye geneline de yayarak sektörün tüm paydaşlarına dernek bünyesinde yer açmaya çalışıyor. Bölgesel toplantıların ikincisinin ise 2 Mayıs 2013 tarihinde Adana Bölgesi'nde gerçekleştirilmesi planlanıyor.

-OMÜD- OMÜD 30 Eylül 1987 yılında, ambalajda ilk sektör derneği olarak kuruldu. Amaçları arasında; global düzeyde sektörel gelişmeleri yakından izleyerek üyelerle bilgi paylaşımını gerçekleştirmek, düzenlenen çeşitli bilgilendirme toplantılarıyla üyeler arasında interaktif bilgi paylaşımını sağlamak ve sektör standartlarının oluşturulmasına katkıda bulunmak yer alıyor. Dernek, Avrupa Birliği nezdinde bu konuda yayınlanan ve yayınlanacak çeşitli yönetmelik ve uygulamaların oluşturulmasında sektörün görüşlerinin yer almasını sağlama ile oluklu mukavva ambalaj kullanımını artırma konularında da çalışmalar yürütüyor.

Oluklu mukavva hakkında: Oluklu Mukavva dünyada ilk olarak ABD’de, 1870’lerde kullanılmaya başlanmıştır. 1871 yılında Albert Jones oluklu kâğıdı, 1874’de G. Smith tek yüzlü oluklu mukavvayı ve yine 1874’te Oliver Long oluklu mukavvayı üretmiş ve patentini almıştır. Ülkemizde ise ilk oluklu mukavva fabrikası 1954 yılında SEKA tarafından faaliyete geçirilmiştir. Oluklu mukavvada özel sektöre ait ilk fabrika ise 1968 yılında kurulmuştur. Günümüzde çoğunluğu Marmara ve Ege Bölgesi’nde olmak üzere, kurulu kapasitesi 2.490.00 ton olan 115 tesiste oluklu mukavva üretimi gerçekleştirilmektedir .
Kaynak: İHA