Doha Bank Qsc'ın Türkiye Baş Temsilcisi Nezih Akalan Açıklaması

Gökhan Kurtaran - Katar'ın en büyük özel sektör bankası olan Commmercial Bank of Qatar'ın Alternatif Bank'ın hisselerini satın almak için görüşmelere başlamasının ardından uzun yıllardır Türkiye'de temsilcilik ofisi olan Doha Bank da bankacılık sektörüne girmeye hazırlanıyor.

Katar'ın beşinci büyük bankası olan Doha Bank QSC'ın Türkiye Baş Temsilcisi Nezih Akalan, ''Türkiye'de bankacılık sektörüne girişle ilgileniyoruz. Geç bile kaldık'' dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Akalan, aslında Doha Bank'ın Türkiye'de tam anlamıyla bankacılık faaliyetlerine başlamak için 2008 krizi öncesinde harekete geçtiğini fakat krizle birlikte bu planlarını ertelemek zorunda kaldıklarını anımsattı.

Akalan, ''2008'de krizle birlikte beklemeye girdik. Stratejimiz değişti ve Kuveyt, Sudi Arabistan gibi bölgelere eğildik. Kriz bizim işimizi yavaşlattı. Şimdiyse sıra Türkiye'ye geliyor. Türkiye'de bankacılık sektörüne girişle ilgileniyoruz. Geç bile kaldık'' dedi.

Türkiye'de temsilcilik üzerinden yürüttükleri operasyondan övgüyle bahseden Akalan, şöyle konuştu:

''Türkiye ihmal edilecek bir yer değil. Türkiye'de çok büyük iş yaptık. Bu, Türkiye'de yarattığımız ekstra bir kaynak demektir. Oradaki müşterilerimiz için de bizim burada olmamız çok büyük bir avantaj. Türk firması olarak işlem yaptıklarında bir Türk bankasına bir Katar bankasına olmak üzere iki ayrı yere komisyon ödemek zorunda kalıyorlar. Bizle çalışan şirketler sadece bir tarafa komisyon ödüyor.''

-Hisse alımı-

Doha Bank'ın Türkiye'deki en üst düzey temsilcisi olan Akalan, bankanın Türkiye'de sektöre giriş yapmak için bankacılık lisansı başvurusu mu yoksa hisse alımı mı yapacağına ilişkin soruya, ''Türkiye'ye tam olarak giriş yapılırsa, en hızlı yol alma şekli hisse alım şeklinde olur. Şu anda karar verilmiş değil'' şeklinde cevap verdi.

Yakın zamanda Alternatif Bank'ı satın almak için görüşmelerini hızlandıran Qatar Commerical Bank'ı da değerlendiren Akalan, ''Commerical Bank of Qatar bence Türkiye'de çok iyi bir sinerji yakalayacak. Yolu zamanında biz açtık. Bizim açtığımız yoldan giden giden Commerical Bank of Qatar'ın Türkiye'de hisse alımı için görüşmeler yapması bizi de tetikleyecektir'' dedi.

AA muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan 2004-2005 yıllarında Doha Bank'ın Genel Müdürlüğü görevini yürüten Salah Jaidah da, ''Katar bankalarının bazılarının zaten Türkiye'de operasyonları var. Bildiğim kadarıyla Türkiye'deki operasyon Son derece iyi bir faaliyet gösteriyor. Eminim daha büyük bir operasyonu kurmak için çalışmalar yapacaklardır'' dedi.

Daha önce yabancı basında yer alan haberlere göre Doha Bank QSC'nin CEO'su Raghavan Seetharaman, genişleme planlarının bir parçası olarak gelişmekte olan ekonomilerde 2012'de banka satın alabileceklerini söyleyerek, ''Bu yatırım Türkiye'de olabilir. Diğer gelişmekte olan ülkelerde de olabilir'' demişti.

Doha Bank 2008 yılında da Tekstilbank'ı satın almak için görüşmeler yapmış, fakat daha Sonra teklifini geri çekmişti.

Al Khalji Bank Yönetim Kurulu Başkanı Şeyh Hamad Bin Faisal Bin Thani Al Thani de daha önce, ''Katar'dan birçok banka Türkiye'ye gelmek, Türk bankaları ile ortaklık yapmak, hisse almak ya da kendi bankalarını Türkiye'de kurmak istiyor. Bunlar arasında Doha Bank, Qatar National Bank, Qatar Islamic Bank ve hatta benim bankam var'' şeklinde konuşmuştu.

Yayıncı: Ali Bayaslan
Kaynak: AA