Gökçebey’de 'anayasa ve Parlamenter Sistem' Adlı Panel Düzenlendi

Zonguldak’ın Gökçebey ilçesinde, 'Anayasa ve Parlamenter Sistem' adlı panel düzenlenirken, panele Yargıtay Cumhuriyet eski Başsavcısı Sabih Kanadoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Gökçebey’de 'anayasa ve Parlamenter Sistem' Adlı Panel Düzenlendi
Gökçebey ilçesinde CHP Eski İlçe Başkanı Ömer Başoğlu Başkanlığında oluşturulan Tertip Yürütme Kurulu tarafından düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Türk Hukuk Kurumu Başkanı Sabih Kanadoğlu, Türk Hukuk Kurumu Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay ve Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Işık Kansu katıldılar. Gökçebey Camlı Köşk Sosyal Tesislerinde gerçekleşen konferansa, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Gökçebey Belediye Başkanı Zeki Kılınçarslan, CHP eski Zonguldak Milletvekilleri Ali Koçal ve Nadir Saraç, CHP İl Başkanı Halil Furat, CHP Eski İl Başkanları Osman Yayla ve Tümer Peker, GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, sivil toplum kuruluşu başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Konuşmacılar Anayasa ve Parlamenter sistemi anlattılar. Yargıtay Cumhuriyet eski Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Anayasa değişikliği ile terörü önlemenin mümkün olmayacağını söyledi.

Kanadoğlu konuşmasında, "Bu devleti yürüten kişiler olarak, elinde silahı olan terörle aynı masada oturma durumuna düşürürseniz bu ülkeyi, anayasa değişikliğine o terör örgütünün uzantılarının da katılmasını sağlarsanız. Ortaya çıkacak manzara terörün sona ermesi demek değildir. Halk oylamasına sadece anayasa değişiklikleri sunulabiliyor. O halde önce anayasada yapılacak bir değişiklikle, A'dan Z'ye anayasa isteyip istemediği millete sorulmalıdır. Nitelikli bir çoğunlukla millet 'evet' derse, o zaman yolu aranır ve bulunur. Anayasa'nın A'dan Z'ye değişmesinin tek yolu budur. Bunun haricinde yapılan her eylem, hukukun bir tarafa bırakılması demek olur. Devamında ise 'Atatürk milliyetçiliğini sildiğimiz zaman, Türk milleti ifadesini de buradan çıkaracağız' geliyor. Burada da 'Ben ancak terörü böyle önleyebilirim' düşüncesi öne çıkıyor. Terörü önlemenin tek çaresi onları silah bıraktırmaya zorunlu bırakmaktan geçer. Bu devleti yürüten kişiler olarak, elinde silahı olan terörle aynı masada oturma durumuna düşürürseniz bu ülkeyi, anayasa değişikliğine o terör örgütünün uzantılarının da katılmasını sağlarsanız. Ortaya çıkacak manzara herhalde terörün sona ermesi demek değildir. Dünyanın hiçbir yerinde elinde silah bulunan terör örgütüyle devlet pazarlığa girmez, girmemiştir. 'Türk milleti' sözcüğünün çıkarılmasına çalışılması barışı sağlayacak ve terörü önleyecek zannediliyorsa asıl sıkıntı o zaman başlayacaktır. Türk milletini ortadan kaldırma olanağı hiç kimsenin gücünde değildir. Ben Türk doğdum, Türk olarak yaşadım ve Türk olarak öleceğim. Hiçbir güç benim bu sıfatımı ortadan kaldıracak silecek ve Türk milletini yok edecek bir güç değildir ve bu güç dünyada yoktur” dedi

Türk Hukuk Kurumu Gökçebey Şube Başkanlığı'nca Gökçebey Belediyesi Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen 'Anayasa ve Parlamenter Sistemi' konulu panele katılan Sabih Kanadoğlu, 1982 Anayasası'nın değişmesi gerektiğini düşünenlerden olduğunu söyledi.

Türk Hukuk Kurumu Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay ve Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Işık Kansu'nun da konuşmacı olarak yer aldığı panelde konuşan Kanadoğlu, mevcut anayasada 12 Eylül 2010'da yapılan değişiklikten sonra yargı bağımsızlığının ortadan kalktığını bu yüzden anayasa değişikliğinin gerekli olduğunu vurguladı. Kanadoğlu, devlet organlarının çağdaş bir iş bölümü ve iş birliği içinde çalışması, kuvvetler ayrılığı ilkesinin bütünüyle hayata geçirilmesinin gerekli olduğuna inandığını kaydetti.

Kaynak: İHA