Kalkınma Bakanı Yılmaz, Somali Sanayi ve Ticaret Bakanı Hassan İle Bir Araya Geldi

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ailesiyle birlikte yaklaşık 2 yıl önce yaptığı ziyaretin, Somali’de bir dönüm noktası olduğunu belirterek, “Gördük ki halk, Somali’yi yeniden inşa etmek için çalışıyor” dedi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Somali Sanayi ve Ticaret Bakanı Mohamud Ahmed Hassan ve beraberindeki heyet ile bir araya geldi. Bakanlıkta gerçekleşen ziyarette konuşan Yılmaz, 1 kaç hafta önce Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile birlikte Somali’de bulunduğunu hatırlattı. Somali ziyaretindeki izlenimlerini aktaran Yılmaz, “Sayın Başbakanımızın ailesiyle birlikte yaklaşık 2 yıl önce yaptığı ziyaret, Somali’de bir dönüm noktası olmuş. Gördük ki halk, Somali’yi yeniden inşa etmek için çalışıyor. 2 yıl önce açlıkla mücadele edilirken, her tarafta bir kargaşa varken bugün bir imar faaliyetine girmiş Somali” diye konuştu.

Türkiye’nin Somali’de, devlet, sivil toplum ve özel sektör olarak el ele çok güzel işler yaptığını dile getiren Yılmaz, bunların daha çok kalıcı işler olduğunu ifade ederek, Somali’nin çok büyük potansiyele sahip olduğuna dikkati çekti. Somali’nin büyük bir turizm potansiyeli olduğunu ifade eden Bakan Yılmaz, “Balıkçılık, tarım, sanayileşme potansiyeli olan bir ülke ama tüm bunların olabilmesi için öncelikle siyasi istikrarın sağlam hale gelmesi, hukuk düzeninin geliştirilmesi ve yatırım ortamının iyileştirilmesi gerekiyor. Bu konuda da Somali’de yeni bir hükümet kuruldu. Yeni hükümete tüm bu çabalarında başarılar diliyoruz. Biz de hükümet olarak Somali’ye elimizden gelen tüm desteği vermeye hazırız” şeklinde konuştu.

Somali’de artık açlıktan bahsedilmediğini dile getiren Yılmaz, “Ama daha iyiye nasıl gider Somali? Bundan bahsediyoruz. Kalıcı çözümlerden bahsediyoruz ve bunu da inanıyorum ki Somali halkı başaracak. Bir halk 20 seneden fazla bir süre çatışmaların içinde ve devletin olmadığı bir ortamda kendisini muhafaza edebilmişse o halk büyük bir halktır. Ben Somali halkını gerçekten çok takdir ettiğimi belirtmek isterim” ifadesini kullandı

Kaynak: İHA