Göcek Koyları Masaya Yatırıldı

Muğla Valisi Fatih Şahin başkanlığında Göcek koyları ve çevre düzeni hakkında bir toplantı yapıldı.

Valilik 75. Yıl Salonu'ndaki toplantıya kaymakamlar, Sahil Güvenlik Komutanlığı, liman işletme müdürleri, daire müdürleri ve sektör temsilcileri katıldı.

Vali Şahin, burada yaptığı açıklamada Muğla’nın çok nadide ve özel deniz kıyısı, koylar ve doğal varlıklara sahip olduğunu belirterek, “Eşsiz güzelliklerimizi daha iyi koruyalım diye uğraşıyoruz. Oraları kullanarak korumak insanlık vazifemiz. Denizi temiz tutmak ve gelecek nesillere aktarmak millî görevimiz.” dedi.

Göcek koylarına gelen yerli ve yabancı bütün ziyaretçilerin bilgilendirilmesi ve eğitim verilmesi gerektiğini söyleyen Şahin, “Çevreyi disiplinli bir şekilde kullanmaya devam etmemiz lazım. Göcek koylarında su sirkülasyonunun az olması nedeniyle daha dikkatli olmalıyız. Günübirlik tekne sahiplerine, sezon öncesinde mutlaka eğitim verelim. Buraların bizlere atalarımızdan miras kaldığını, dolayısıyla koyları korumanın bir insanlık vazifesi olduğunu anlatmamız şart.” diye konuştu.

Şahin, koylarda özellikle teknelerin sıvı ve katı atık konusunda sıkı denetimden geçirilmesi gerektiğini de vurgulayarak, “Günübirlik teknecilere, bu kuralların kaliteyi arttırmak için olduğunu anlatmamızda fayda var. Bunu iyi uygulamamızın, uzun vadede yine bize faydası olacak.” dedi.

Göcek Tekne Kooperatifi Başkanı Mehmet Yılmaz ise Göcek Liman Başkanlığı’nın günübirlik teknelerin bağlama, giriş çıkış ve atık verme yerleri için çalışmaları olduğunu kaydederek, "Bu konulara, oradaki işletmeciler olarak gereken önemi gösteriyoruz. Biliyoruz ki Göcek koyları, bizim ekmek teknemiz. Koyların daha temiz olması için tekne boyları ve kapasitelerinin sınırlandırılmasını öneriyoruz. Kapalı koylara standart tekneler yanaşsın.” ifadelerini kullandı. Göcek Mavi Tur Kooperatifi Başkanı Nejdet Sarı da motor yatların her gün yakıt atığı vermesi gerektiğini belirterek, "Atık alma teknesi bir tane. Göcek koylarının daha temiz tutulması için sayının arttırılması gerekiyor. Ayrıca limanlarda ve marinalarda daha fazla atık verilebilecek yerler olması lazım." şeklinde konuştu.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İlker Uğur, Göcek koylarında şamandıra ve mapalar olduğunu, herhangi bir işletmeye maruz kalmadığı ve koruma kontrolü sağlanmadığı için teknelerin bunlara zarar verdiğini ifade etti.