Günde 3 Milyon Ekmek Fırınlarda İsraf Oluyor

Türkiye’de ekmek fırınlarında üretilen 101 milyon adet ekmekten 3 milyonun israf edildiği belirtildi.

Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO) Afyonkarahisar İl Müdürü Mustafa Ömer Tanrıverdi, TMO’unun 2012 yılında gerçekleştirdiği ekmek israfı ve tüketici alışkanlıkları araştırması ile Türkiye’deki ekmek üretimi, tüketimi ve israfının sayısal boyutlarının yanı sıra bu değerlerdeki değişimi de tespit ettiğini belirtti.

Fırınlar için üretim ve satış miktarları ile israf oranlarının belirlendiğini belirten Tanrıverdi, "2012 yılı itibariyle temel israf nedeni olarak ekmeğin fırınlarda fazla üretilmesi gösterilebilir. Bunun yanında toplu ekmek yenen kurumlara ve hanelere ihtiyaçtan fazla ekmek alınması, artan veya bayatlayan ekmeğin uygun yöntemlerde değerlendirmemesi de israfa yol açmaktadır." dedi.

2012 yılı itibariyle Türkiye’de 25 bin 295 ton ekmek üretildiğini bununda 101 milyon adet 250 gramlık standart ekmeğe denk geldiğini ifade eden Tanrıverdi, 2008 yılında fırınlarda ki toplam üretimin yüzde 2’si israf edilirken 2012 yılında bu oranın yüzde 3,1’e yükseldiğini anlattı. Tanrıverdi, fırınlarda ihtiyaçtan fazla ekmek üretiminin engellenmesi ve bayatlayan ekmeklerin uygun yöntemlerde tüketilmesi sonucunda çöpe atılan ve besi çiftliklerine satılan ekmek miktarının azaltılması gerektiğini dile getirdi. Tanrıverdi, "Ülkemizde yaygın olarak tüketilen bireylerin önemli bir bölümü için temel gıda olan ekmeğin çöpe atılması yine bireylerin kendi beyanlarına göre en kötü davranışlardan biridir. Bu bakımdan ekmek israfının kötü niyetten ziyade bilgisizlikten kaynaklandığını düşünülmektedir." diye konuştu.

Tanrıverdi, yapılan araştırmaların sonucuna göre; en büyük sorunun gerek hanelerde gerekse toplu yemek yenen kurumlara ekmeğin hangi şekilde muhafaza edilmesi gerektiği ve buna rağmen bayatlayan ekmek olursa bayatlayan ekmeğin hangi uygun yöntemlerle yeniden değerlendirileceği bilgisinin eksikliği olduğunun tespit edildiğini anlattı. Ekmek fırınlarında üretilen 101 milyon adet ekmekten 3 milyon adetinin fazla üretim olduğunu ifade etti.