Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'nde İlk Kez Kapalı Kalın Bağırsak Ameliyatı Uygulandı

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'nde ilk kez bağırsağın bir bölümü ya da tamamının çıkarılması işlemi olan ''kapalı kalın bağırsak ameliyatı'' uygulandı.

Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Murat Akıcı, gazetecilere yaptığı açıklamada, meslektaşı Serkan Türel ile hastanede ilk kez kapalı kalın bağırsak ameliyatı gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Kalın bağırsak rahatsızlıklarının hem genetik hem de çevresel faktörler nedeniyle çok sık görüldüğüne dikkati çeken Dr. Akıcı, kapalı ameliyatların genellikle safra kesesi ve apandisit ameliyatlarında sıkça kullanıldığını söyledi.

Dr. Akıcı, Türkiye'deki büyükşehirlerde, kalın bağırsak tümörü ameliyatlarında kapalı yöntemin yeni yeni kullanılmaya başlandığı bilgisini vererek, ''Afyonkarahisar'da ilk kez biz bu ameliyatı gerçekleştirdik. Ameliyat tamamen kapalı yöntemle yapıldı. Bu şekilde olması hastaya büyük avantajlar sağlıyor. Hastanın ameliyat sonrası ağrısı çok az oluyor ve hastanede kalış süresi azalıyor. Bunun dışında kozmetik sonuçları da var. Açık cerrahiden hiçbir farkı yok. Tamamen açık cerrahiyle aynı ama ağrı ve kozmetik sonuçlarıyla avantaj sağlıyor'' dedi.

Kalın bağırsak tümörü rahatsızlığını, belirti vermeyen bir hastalık diye niteleyen Dr. Akıcı, hastaların özellikle karında şişkinlik ve kabızlık şikayetleriyle kendilerine başvurduğunu anlattı.

Dr. Akıcı, hastalığın tanısının, aile hekimi muayenesinde konulması gerektiğine işaret ederek, ''İleri evrelerdeki vakalar, makatta kanama şikayetiyle geliyor. Şu anda çevresel faktörler ön planda. Bol et tüketen, sebze tüketmeyen insanlarda bu tür rahatsızlıklar görülüyor. Erkeklerde prostat kanserinden sonra ikinci sırada bu hastalık geliyor. Yapılması gereken, erken tarama'' diye konuştu.

-''Şu anda hiçbir rahatsızlığım kalmadı''-

Kapalı yöntemle kalın bağırsak ameliyatı geçiren Ramazan Baş da İscehisar ilçesinde yaşadığını ve kalın bağırsak rahatsızlığı nedeniyle Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'ne başvurduğunu ifade etti.

Ameliyattan önce ağrı ve kanaması olduğunu dile getiren Baş, ''Şu anda hiçbir rahatsızlığım kalmadı. Tuvalete gidebiliyorum. Ameliyat olduğum gün biraz ağrım vardı. Şimdi hiç ağrım yok ve gezebiliyorum. Başka hastaneye gitmedim, hocalarıma güvendim'' ifadelerini kullandı.

Afyonkarahisar Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Ayhan Erenoğlu ise bu ameliyat nedeniyle onurlu ve gururlu olduklarını belirtti.

Hasta, ameliyat olmasa hayati tehlikesi bulunabileceğini kaydeden Erenoğlu, ''Kapalı yöntemle ameliyat sayesinde hasta, kısa sürede ayağa kalkacak. Oluşabilecek olumsuz durumlar da önlenmiş oldu'' şeklinde konuştu.

Muhabir: Mustafa Güngör - Ali Kemal Akan

Yayıncı: Sedat Gök
Kaynak: AA