Tonya İlçesinde Kurulacak Çimento Fabrikası'nın Yapımına Tepkiler Sürüyor

Trabzon'un Tonya ilçesinde yaptırılmak istenen Çimento Fabrikası'na yöre halkının tepkisi sürüyor.

Tonya İlçesinde Kurulacak Çimento Fabrikası'nın Yapımına Tepkiler Sürüyor
Yöre halkı farbikanın çevreyi kirleterek bitki örtüsüne zarar vereceği gerekçesiyle tepkilerini yaptıkları protesto yürüyüşü ile sürdürürken konuyla ilgili EMBA Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mete Bülgün de bir otelde basın toplantısı düzenleyerek konuyla ilgili bilgi verdi. Mete Bülgün'ün basın toplantısında kurulacak olan fabrikanın çevreye zarar vermeyeceğini, konuyla ilgili tüm işlemlerin tamamlandığını belirtirken, basın toplantısında bulunan yöre halkıdan bir kişi de Bülgün'e tepki göstererek gerçekleri söylemediğini iddia etti.

Basın toplantısında zaman zaman gergin anlar yaşanırken, dışarda toplanan çok sayıda Tonyalı da çimento fabrikasına karşı çıkmak için ellerinde pankartlarle Postane önünden Atatürk Alanı'ndaki Atatürk Anıtı'na kadar yürüyüş yaparak burada bir basın açıklaması yaptı. Yürüyüş boyunca Çimento Fabrikası'nın yapılmaması yönünde slogan atan kalabalık grubun arasında yöresel kıyafet giyen ve ellerinde ineklerin boynuna takılan çanların bulunması dikkat çekti.

Atatürk Anıtı önünde yöre halkı adına Trabzon Barosu avukatlarından Nedim Şenol Çelik, açıklama yaptı. Çelik, fabrikanın çevreye kirleterek bitki örtüsüne zarar vereceğini anlatarak, "Tonya'ya kurulması planlanan taş ocakları ile bunların çevreye ve insan sağlığına doğrudan etkileri konusunda halkımızın doğru bilgilendirilmesi sağlanacak, çevre insanının yaşam hakkı korunacak, yabani flora ve faunanın, estetik, bilimsel, kültürel, rekreasyonel, ekonomik ve özgün değerde doğal bir miras olarak korunması ve gelecek nesillere aktarılması mümkün olabilecektir. 2012 yılında kurulan EMBA adlı bir şirket elimizde kalan Son kalemiz olan temiz havamızı, suyumuzu, toprağımızı yaylalarımızı, ormanlarımızı, yok olma tehlikesi altında olan bitki hayvan türlerimizi, doğal güzelliklerimizi yok edecek bir proje olan Tonya Çimento Fabrikası ve malzeme ocakları projesini hayata geçirmek istemektedir. Bu şirket tarafından hazırlanarak onay için Çevre ve şehircilik Bakanlığına sunulmuş olan ÇED raporu masa başında yasak savmak için hazırlanmış, kendi içinde çelişkiler içeren, yasal engelleri aşmak için rakamların çarpıtıldığı bilimsel yetkiliilkten yoksun bir belgedir" dedi.

Daha Sonra söz alan yöre halkından Ayşe Lermi isimli kadın yöre şivesi uslubuyla çimento fabrikasına karşı çıktıklarını anlatması kalabalık grup tarafından alkışlandı.

Kalabalık grup konuşmaların ardından horon oynayarak daha Sonra olaysız bir şekilde alandan ayrıldı .
Kaynak: İHA