Kastamonu'nun Tosya İlçesinde Yüzyıllardır Elle İşlenerek Yapılan Boyun Takısı ''kıstı'', Yavaş Yavaş Yok Oluyor. Azalan Talep Nedeniyle İlçede Kıstı Yapan, 2 Usta Kaldı

Sinan Özmüş - Mehmet Ulusoylar - Kastamonu'nun Tosya ilçesinde yüzyıllardır elle işlenerek yapılan boyun takısı Kıstı'nın 2 ustası kaldı.

Ermeni ustaların Tosya'ya kazandırdığı öne sürülen boyun takısı Kıstı'nın satışları, yükselen altın fiyatları ve ilçede hemen hemen her kadının Kıstı'sının olması nedeniyle iyice düşerken, yapan usta sayısı da günden güne azaldı.

Günümüzde Tosya'da Yalçın Çubukçu ve oğlu Rauf Çubukçu tarafından 22 ayar altın kullanılarak yapılan Kıstı'nın fiyatı, tek başına 3 bin liraya, çiftli bileklik ve küpeden oluşan set halinde ise 5 bin 500 liraya kadar çıkıyor.

-''Eski rağbet yok''-

Kıstı ustası Rauf Çubukçu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kıstı'nın Ermeni ustalarından kalan bir boyun takısı olduğunu belirterek, dedesi Hüseyin Talat Çubukçu gibi büyük ustalar sayesinde günümüze kadar geldiğini söyledi.

Şu anda ilçede sadece kendisi ve babası Yalçın Çubukçu tarafından Kıstı yapıldığını ifade eden Çubukçu, ''Daha önceleri, bizim kalfalarımız da yapıyordu. Ama onlar da yapmayı bıraktı. Şu anda tek biz kaldık. Yanımızda yetiştireceğimiz eleman olmadığı için, benden sonraki nesilde yapacak bir arkadaş yok'' diye konuştu.

Çubukçu, Tosya'da her evlenen kıza bir Kıstı takıldığını vurgulayarak, Tosya'daki kadınların yüzde 80-90'ının Kıstı sahibi olduğunu belirtti.

Bu nedenle artık Ankara, İstanbul, İzmir gibi illere satış yaptıklarını aktaran Çubukçu, şöyle konuştu:

''Eski rağbet yok. Ama gene de istek oluyor. Daha önce bin 500, bin 700 liraya yaptığımız Kıstı'nın, şu anda boyunluğu 3 bin liraya mal oluyor. Takım halinde istenildiği zaman 4 bin 500 ila 5 bin 500 lira arasında değişiyor. Eskiye nazaran yeni setler olsun, modeller olsun biraz daha onlara ağırlık var. El işi olarak Kıstı, yavaş yavaş kayboluyor.''

-''Randevulu bir şekilde çalışıyoruz''

Çubukçu, Kıstı'nın 22 ayar altından yapıldığını ancak içerisinde kaynak kullanılmasından ötürü, ayarının biraz düştüğünü ifade ederek, el sanatı ürünü olmasından dolayı her parçasının 24 ya da 26 kere elden geçtiğini belirtti.

Kıstı'nın en son cila atılması işleminden sonra kullanıma hazır hale geldiğini aktaran Çubukçu, ''Şu anda Konya'ya yapıyoruz. Onun peşi sıra İstanbul'a yapacağım. Randevulu bir şekilde çalışıyoruz. Hızlı ve tempolu bir çalışmayla iki kişi, bir ayda iki kıstı çıkartabiliyoruz'' diye konuştu.

Çubukçu, babası Yalçın Çubukçu'nun Emel Sayın, Belkıs Akkale ve Semra Özal gibi birçok ünlüye Kıstı yaptığını sözlerine ekledi.

Yayıncı: Ebubekir Gülüm
Kaynak: AA