Ladik Gölü Üzerinde Bulunan, Zengin Torf Madeni Kaynağı İçeren Yüzen Adaların Yok Olmaması İçin Tescil ve Koruma Çalışmaları Başlatıldı

Samsun'da Ladik Gölü üzerinde bulunan zengin torf madeni kaynağı içeren yüzen adaların yok olmaması için tescil ve koruma çalışmaları başlatıldı.

Ladik Kaymakamlığı Proje Koordinatörü Şahin Örnek, Ladik Gölü'nde doğal olarak oluşmuş bulunan yüzen adaların mevcut haliyle gelecek kuşaklara aktarılması için çalışma başlattıklarını söyledi.

Gölün 870 hektar alanı kapladığını belirten Örnek, şunları kaydetti:

''Gölün yüzeyinin yarısından fazlası bu yüzen adalar ile kaplıydı. Bu adalar ot köklerinden oluşmuş, 1.5 metre kalınlında ve rüzgarın yönüne göre sağa sola giden adacıklardı. Adaların üzerinde 42 kuş türü, altında turna balığı yaşardı. Bu adalar torf madenidir. 1990 yılında bir firma maden aramak için ruhsat almış ve bu hareketli adalara ip bağlayarak kıya çekmiş. Tamamen Torf madeninden oluşan adaları öğüterek çiçekçilik ve seracılıkta kullanılan bu toprağı alıp götürdü. Gölde çok sayıda yüzen ada kaldı. Adaların azalması nedeniyle kuş türlerinde ve turna balığında azalma meydana geldi.''

Türkiye'de ve dünyada yüzen adacıklara ender rastlandığını ifade eden Örnek, ''Ladik Kaymakamlığı olarak adacıkların mevcut haliyle gelecek nesillere aktarılması ve korunması için proje yaptık. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne yüzen adacıkların tescil edilmesi ve korunması için başvurduk. Projenin onaylanmasını ve adacıkların tescil edilmesini bekliyoruz. Çünkü bu tür adalar milyonlarca yılda oluşuyor. Bu kadar yılda oluşan adaların torfu madeni bahanesiyle alınıp yok edilmesini istemiyoruz'' diye konuştu.

Muhabir: İlyas Gün

Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
Kaynak: AA