Türkiye’den Kırgızistan’a 634 Bin Dolarlık Askeri Destek

1991 yılında yapılan askeri işbirliği anlaşması çerçevesinde Türkiye Silahlı Kuvvetleri’nin 634 bin dolarlık askeri yardımı Kırgızistan Silahlı Kuvvetleri’ne Milli Muhafız Birliği Binası önünde törenle teslim edildi.

Törene, Türkiye Büyük Elçiliği Askeri Ataşesi Nebi Gazneli ve Kırgızistan Savunma Bakanı Yardımcısı Zamir Süyorkulov da yer aldı. Askeri teknik anlaşması çerçevesinde 1999 yılından itibaren her sene Türkiye’nin Kırgızistan Silahlı Kuvvetlerine verdiğini askeri teknik yardımın 634 bin dolarlık parçası Milli Muhafız Birliği binası önünde resmi törenle teslim edildi. Türkiye’nin verdiği askeri destek ile Kırgız Ordusunun askeri teknik donatımının modernleştiğini, ancak askeri tekniğin tamamen yenilenmesi için daha çok tekniğin gerektiğini vurgulayan Süyorkulov, “Türkiye’nin verdiği destek uluslararası standartlara uygun olmakla bizim askeri teknik donatımın gelişmesinde olumlu etki sağlıyor” ifadelerini kullandı. Kırgız askeri yetkilisi ardından basına konuşan Gazneli ise teslim edilen askeri malzemelerin Kırgızistan Silahlı Kuvvetleri’nin etkinliğini arttıracağını bildirirken, “Sırt telsizi silahlı kuvvetler envanterine yeni giriyor. Frekans atlamalı ve tamamen NATO standartlarında her türlü testlerden geçirilmiş cihaz. Bundan 10 tane verildi.

Dört tane de araç verildi.

Onların 3 tanesi ambulansı, bir tanesi de yük taşıma aracı” dedi.

Kırgızistan askeri yetkililerin askeri cihazlardan çok memnun kaldıklarını belirten Gazneli cihazların Temmuz ayında Türkiye’den gelen teknik heyetler tarafından denetim altına alındığını, dolayısıyla cihazların kullanılması ile ilgili herhangi bir sorunun yaşanmadığını bildirdi. Gazneli, “Geçmiş yıllarda verdiğimiz cihazlar yaygın olarak kullanılmakta. Ziyaret ettiğimiz birliklerde biz bunu görmekteyiz” dedi.

Kaynak: İHA