Bdp Heyeti Süleymaniye'ye Geldi

Barış ve Demokrasi Partisi heyeti, Irak'ın kuzeyindeki Kürt yetkililerle görüşmek üzere Süleymaniye'ye geldi.

Heyette BDP'nin Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gülten Kışanak ile DTK Eş Başkanları Ahmet Türk, Aysel Tuğluk ile BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder yer alıyor.Heyet, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (IKYB) Politbüro Üyesi Mola Bahtiyar tarafından havaalanında karşılandı. BDP ve DTK heyeti, daha sonra IKYB'nin genel merkezini ziyaret ederek yetkilileri ile bir araya geldi. Basına kapalı görüşmenin ardından DTK Başkanı Ahmet Türk ve IKYB Polit Büro Üyesi Mola Bahtiyar ortak basın toplantısı düzenledi.

DTK Başkanı ve Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, Kürt halkı ve Türkiye’deki Kürtler için çok önemli bir süreç yaşandığını söyledi.

Bu durumun kendilerini umutlandırdığını belirten Türk, şöyle devam etti: "Barış için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İmralı’da bulunan Abdullah Öcalan, hazırladığı projelerle sadece Kürt halkı ve Türk halkı için değil, bütün Ortadoğu’ya barış gelmesi için çaba sarf ediyor. İmralı’da Öcalan’la yaptığımız görüşmeleri ve Öcalan’ın mektuplarında yer alan çözüm projelerini bütün Kürt siyasi taraflara anlatıyoruz. Onların da katkısını istiyoruz. Bu dönemde Kandil’in bombalanması Kürt halkının çözüm sürecinde umutlarını azaltıyor. Bu hassasiyetlere dikkat edilmesi gerekir."Silahlı güçlerin sınır dışına çekilmesi ve silahların bırakılmasının sürekli öne çıkarılması fayda sağlamayacağını öne süren Türk, "Biz de bütün silahların devre dışı bırakılmasını istiyoruz. Ama ondan önce çözüm umudu ve çözüm inancı yaratmamız gerekiyor." diye konuştu.

Ahmet Türk, şu anda Almanya'da tedavi gören Celal Talabani'nin bugüne kadar barış için büyük çaba sarf ettiğini belirterek "Bugün yanımızda olmamasının eksikliğini hissediyoruz." dedi.

IKYB Politbüro Üyesi Mola Bahtiyar, sorunun çözüm için diyalog ve müzakere yönteminin ön plana çıkarılmasından dolayı memnuniyetlerini dile getirdi. Parti olarak bu süreci her zaman desteklediklerini kaydeden Bahtiyar, sorunun barışçıl yollarla çözülmesini istediklerini de yeniledi. Heyet, Süleymaniye ile Erbil'de Kürt parti yetkileri ile bir araya gelerek süreci anlatacak. Heyetin Kandil'e mektup götürüp götürmeyeceği ise sır gibi saklanıyor .