Arap’tan Ekmek İsrafına Hayır Kampanyasına Destek Çağrısı

Afyonkarahisar Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılan ekmek israfını önleme kampanyasına toplumun tüm kesimin destek vermesi gerektiğini kaydederek, “Çiftçilerimizin alın teri ve milli servetimiz olan ekmeğimizi çöpe atarak israf etmeyelim” dedi.

Türkiye’de yılda 37 milyar ekmeğin üretildiğini, 35 milyar ekmeğin de tüketildiğini, ekmek israfının ülkemizde günde 6 milyon, yılda ise 2,1 milyon adet olduğunu belirten Afyonkarahisar Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, yıllık 1,5 milyar TL’nin israf edildiğini kaydetti.

Toprak Mahsulleri Genel Müdürlüğünün yaptığı araştırma sonuçlarına göre ekmek israfı sebebiyle yıllık ekonomik kaybın un ihracatında dünya birincisi olan Türkiye’nin bu kazanımına eş değer olduğundan bahseden Arap, şunları kaydetti:

“Ülkemizdeki ekmek israfı oranlarına bakıldığında halihazırda alınan ekmeğin yüzde 3,1’i lokanta, otel ve benzeri yerlerde yüzde 2,7’si kurum yemekhanelerinde yüzde 7,1 ise öğrenci yemekhanelerinde israf edilmektedir. Bu nedenle ‘Ekmek İsrafına Hayır’ kampanyasına yürekten katılıyorum. Bu konuda toplumun her bireyine önemli görevler düşmektedir. Bizler küçükken büyüklerimiz sofrada ekmeği yarım bırakıp, küçük bir parçasını yemediğimizde onun nimet olduğunu atılamayacağı arkamızdan o parçanın ağlayacağı gibi söylemlerle bizleri eğitirlerdi. Yerde gördüğümüz bir ekmek parçasının nimet olduğu yerde olmaması gerektiği düşüncesiyle öpüp yol kenarına koyduğumuz olmuştur. Eskiden evlerimizde bayatlayan ekmeklerimiz olduğunda bunlar annelerimiz tarafından bir şekilde değerlendirilir asla çöpe atılmazdı. Bu çok büyük bir israftır çöpe atılan sadece ekmek değil diğer gıdalarda bir milli servettir. Dünyada milyonlarca insan açken bu israf üzücüdür. Ekmeklerin çöpe atılmasının kötü niyetten değil bilgisizlikten olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle çocuklarımızı bu konuyla ilgili anne ve babalarımız eğitmelidir. Bu noktada il Müdürlüğümüzce de halkımıza gerekli eğitim ve bilgilendirmeler yapılacaktır.”
Kaynak: İHA