Bartın’da Bilim Sanayi ve Teknoloji Konferansı Düzenlendi

Bartın Valiliği, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Bartın Üniversitesi, KOSGEB Hizmet Merkezi Müdürlüğü işbirliğiyle, "San-Tez Programı, Teknoloji Geliştirme Programları, Ar-Ge ve İnovasyon Destekleri" konulu toplantı düzenlendi.

Bartın’da Bilim Sanayi ve Teknoloji Konferansı Düzenlendi
Bartın Üniversitesi konferans salonunda düzenlenen toplantıya, Bartın Valisi Bülent Savur, Bartın Vali Yardımcısı Türker Öksüz, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Toksöz, Bartın İl Genel Meclisi Başkanı Ali Kartal, akademisyenler, öğrenciler ve yatırımcılar katıldı.

Toplantıda Türkiye’nin günden güne sanayileşen bir ülke olduğunu ifade eden Bartın Valisi Bülent Savur, “Üniversitemizi ve sanayicimizi birbirinden ayıramayız. Tüm dünyada bir gelişme ve ortaya konulan bir uygulamayı konuşacağız. Bizde dünyaya uyumlu olarak, kamu üniversite sanayi ilişkilerini güçlendirilmesi, sanayi de teknoloji ve araştırma geliştirme kültürünün yaygınlaştırılması için buna bağlı olarak teknoloji tabanlı bilim ve üretim yöntemlerinin geliştirilmesi konularını burada tartışacağız. Ülkemiz günden güne sanayileşen, bir ülkedeyiz. Bazen başka ülkelerin meşhur ettiği markalaşan ürünleri üretimi ile son zamanlarda giderek, kendi araştırmaları sonucunda elde etmiş olduğu verileri kendi ticari vizyonuyla dünyaya tanıtan bir ülke haline geldik. Aslında Türk insanı hakikatten yüce siyasi liderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi zeki bir ortamın oluşturması gerekiyor. Dünya pek çok markanın Ar-Ge laboratuvarlarında çok değerli bilim adamları görev yapıyor. Biz bunları gördükçe iftihar ederiz. Ama artık bu insanlarımıza kendi ülkemizde imkânlar sunarak, onları uygun ortamlarda desteklemek ve Ar-Ge çalışmalarıyla kendi markaları üretmemiz için mutlaka bu değerlerimizi desteklemeliyiz. Ülkemizdeki sanayiyi genel olarak, KOSGEB ölçeğinde olduğunu biliyoruz. Bu ülke öyle bir süreçten geçti ki kimisinin ‘Anadolu kaplanları’ dediği kiminin de ‘yeşil sermaye’ dediği Anadolu’nun müteşebbis insanlarına kendilerine gölge etmeyince ülkeyi dünyanın en büyük 16. ekonomisi haline getirmiştir. Şimdi genç kardeşlerim size soruyorum. Sermayenin rengi olur mu? İşte bu ülke bunu tartıştı. Ve KOSGEB memleketimizin lokomotifi yaparak, ülkemizi sanayi ile kalkındırıyorlar. Türk insanı aynı zaman da da çalışkandır. Yeter ki Türk insanına çalışma ortamı sağlansın, gölge edilmesin” dedi.

Sanayi ve üniversitenin dünyaya açılan bir pencere olduğunu belirten, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, yakın zamana kadar üniversite ve sanayi kavramlarının hiç yan yana gelmediğini söyledi.

Kaplan, “Hatta buna bir örnek verecek olursak, üniversitelerin bilimsel faaliyetleri laboratuvar sınırları içerisindeydi. Fakat son yıllarda görüyoruz ki, artık ülkemizi yöneten siyasi irade üniversite ve sanayi işbirliğinin Ar-Ge’nin yatırımda araştırmanın gücünü ve önemini anlamış durumdayız. Bu konu da çok ciddi adımlar atılıyor. Aslında yapılması gerekende budur. Çünkü sanayici kesiminde çalışan girişimciler bir ülkenin gerçekten sanayi alanında dünyaya açılan penceresidir. Bununla birlikte üniversitelerde aynı konumdadır. Üniversitenin görevi de bilgi üreterek, onu topluma yararına sunmaktır. Bu açıdan yeni YÖK yasasıyla birlikte bundan sonra sanayi işbirliğini sadece sözel sınırlarda değil, toplumun hayatında bir gerçeklik haline gelmesi için çalışmalarda yapılmıştır. Bu toplantıda sevgili öğrencilerime ve genç akademisyen arkadaşlarıma şunları söylemek isterim. Soyut anlamda sahip oldukları bilgiyi, pratiğe dökme noktasında beceri kazanmalarını tavsiye ederim. Bundan hem kendileri hem de ülkemiz karlı çıkacaktır” dedi.

Kaynak: İHA