Prof. Dr. Kaçar Cizre'de Geleceğin Ebul-iz’leriyle Buluştu

Cizre Kaymakamlığı tarafından başlatılan "Yazar-Okur Buluşması" projesinin beşinci toplantısının misafiri, Prof. Dr. Mustafa Kaçar oldu.

Türk Bilim Tarihi Kurumu Başkan Yardımcısı Kaçar, tercüme ekibinde bulunduğu “Gökyüzü ve Bilim Tarihi” kitabı ve bilim tarihi üzerine gençlerle sohbet etti.Osmanlı İmparatorluğu döneminden başlayarak Türkiye’deki bilim ve eğitim hayatının tarihi ve geçirdiği değişimler üzerine araştırma ve incelemelerde bulunan, Cizremli mucit İsmail Ebul-İz El Cezeri ile ilgili birçok araştırma da yapan Prof. Dr. Kaçar, onun eserleri hakkında slayt gösterisi eşliğinde bilgi verdi. Ebul-İz’in eserlerinden çok etkilendiğini belirten Kaçar, gençlerin sorularını da cevapladı. Sohbetin sonunda ise kitap imzalayarak hatıra fotoğrafı çektirdi.

Daha sonra Cizre Gençlik Merkezi Müdürü Abdülhakim Selimoğlu ve Edebiyat Koordinatörü Osman Gökhan Çam ile beraber ilçenin tarihi ve turistik yerlerini gezen Mustafa Kaçar, Cizre’nin tarihi mekânlar açısından saklı bir hazine gibi olduğunu söyledi.

Cizre Kaymakamı Şenol Koca’nın büyük gayretleriyle başlatılan ve devam etmekte olan tarihi mekânların restore edilmesi ve tanıtılması çalışmaları tamamlandığında ilçenin bir turizm merkezi olabileceğini ifade etti.

Ebul-İz türbesi, Hz. Nuh (AS) Camisi ve türbesi, Kırmızı Medrese ve Cizre Müzesi'ni de gezen Kaçar, bu yerlerle ilgili yapılacak her türlü çalışmaya destek vereceğini belirtti.

Prof. Dr. Mustafa Kaçar, merkezi Paris’te bulunan Uluslararası Bilim Tarihi Akademisi üyesi. Halen İstanbul Üniversitesi'nde Bilim Tarihi dersi veriyor. Aynı üniversitenin Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü Müdürlüğü görevini de yürütüyor .