Jmo: “Bursa’da Kentsel Dönüşüm Bir Bütün Halinde Yapılmalı”

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, kentsel dönüşümün parça parça yapılmaması gerektiğini belirterek, “Bir bütün halinde, bütün Bursa’yı kapsayan bir şekilde dönüşüm planlanmalıdır.

Jmo: “Bursa’da Kentsel Dönüşüm Bir Bütün Halinde Yapılmalı”
Yoksa kentsel dönüşüme ihtiyaç duyan yeni kentsel dönüşüm alanlarını kendi ellerimizle oluşturmuş oluruz” dedi.

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Güney Marmara Şubesi, meslek içi eğitim konusunda önemli bir etkinliğe imza attı. JMO Güney Marmara Şubesi, Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) Yerleşkesi’nde, ‘Jeoteknik Etüt Kursu’ düzenledi.

Jeoteknik Etüt Kursu’nun açılışına JMO Başkanı Engin Er, eğitmen olarak Kocaeli Üniversitesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Özkan Coruk ve Yrd. Doç. Dr. Ahmet Karakaş ve Jeoloji Mühendisi Seyfettin Atmaca ile Çanakkale, Balıkesir, Yalova ve Bursa’dan çok sayıda jeoloji mühendisi katıldı.

Meslektaşlarına seslenen JMO Şube Başkanı Engin Er, bilgi ve deneyimlerini jeoloji mühendisleriyle paylaşan Kocaeli Üniversitesi öğretim üyelerine teşekkür etti.

Çanakkale, Balıkesir, Yalova ve Bursa illerinin JMO Güney Marmara Şubesi’nin görev alanında olduğunu hatırlatan Er, “Bu illerde yaklaşık 4,5 milyon insanın yaşadığını ve önemli sanayi kuruluşlarının bulunduğunu biliyoruz. Bu 4 ilimizde de aktif fay hatlarının bulunduğunu ve tamamına yakının birinci derece deprem bölgesi olduğu göz önüne alındığında, bu yapılan çalışmaların ne kadar yerinde olduğunu da anlamış oluyoruz” şeklinde konuştu.

“KENTSEL DÖNÜŞÜME ‘EVET’ DİYORUZ” Van Depremi’nin ardından yürürlüğe giren Kentsel Dönüşüm Yasası hakkında da açıklamalarda bulunan JMO Başkanı Er, şunları söyledi: “Depremsellik 17 Ağustos Marmara depreminde icat edilen bir olgu değil. Ama maalesef deprem gerçeği bu tarihten itibaren ülke genelinde anlaşılmaya çalışıldı. Son Van Depremi’yle birlikte konunun biraz daha üzerine giderek Kentsel Dönüşüm Yasası çıkarıldı. Kentsel dönüşüme ‘Evet’ diyoruz. Çünkü depremin geleceğini erteleyemeyeceğimizi, geçen her günün sıkıntıyı arttırdığını biliyoruz. Ama kentsel dönüşümü yaparken önce kentsel dönüşümün yapılacağı alanları icat edip sonra bilimi bu alanlara uygun hale getirmeye çalışmak gibi bir yanlışa düşüyoruz. Bu güne kadar yapılan çalışmalarda defalarca bu yaklaşımı gördük. Biz de bu konuda yapılan olumlu adımları söylüyoruz, olumsuz çalışmaları de engellemeye çalışıyoruz.” KENTSEL DÖNÜŞÜM AÇIKLAMASI Kentsel dönüşüm konusunda dikkat edilmesi gereken konuları maddeler halinde sıralayan Engin Er, “Kentsel dönüşüm parça parça değil, bir bütün halinde, bütün Bursa’yı kapsayan bir şekilde yeniden planlanmalıdır. Yoksa kentsel dönüşüme ihtiyaç duyan yeni kentsel dönüşüm alanlarını kendi ellerimizle oluşturmuş oluruz” dedi.

Mesleki sıkıntılara da değinen JMO Şube Başkanı Engin Er, jeoloji mühendislerinin arazi çalışmalarının mutlaka ilgili idare tarafından denetlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Er’in konuşmasının ardından 2 gün sürecek ‘Jeoteknik Etüt Kursu’na geçildi. İlk gün Kocaeli Üniversitesi öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Özkan Coruk ve Yrd. Doç. Dr. Ahmet Karakaş bilgi ve deneyimlerini jeoloji mühendisleri ile paylaştı.

Coruk ve Karakaş, Türkiye’de kentleşme, planlama ve yapılaşmada yerbilimsel verilerin tarihi akışı, planlamaya esas çalışmalar, tasarım amaçlı jeoteknik etütlerin programlanması, büro ve arazi çalışmaları, rapor yazımında dikkat edilmesi gereken konular, yapı temelleri için genel değerlendirmeler ve zemin sıvılaşması konularında bilgiler sundu.

Jeoteknik Etüt Kursu’nda yarın Jeoloji Mühendisi Seyfettin Atmaca da eğitim çalışmasına katılacak. Atmaca da, zemin ve kaya mekaniği laboratuvar deneyleri, jeoteknik etütlerde arazi deneyleri ve zemin iyileştirme yöntemleri konularında jeoloji mühendislerine bilgiler verecek .
Kaynak: İHA