Çöp Sorunu Güçbirliği Yaptırdı

Nazilli ve çevre ilçeleri ile birlikte 300 bin kişiye hizmet verecek olan katı atık toplama ve ayrıştırma tesisi kurmak için 22 ilçe ve beldenin AK Parti, CHP ve MHP'li Belediye Başkanları güçbirliği yaptı.

Çöp Sorunu Güçbirliği Yaptırdı
Düzenli Katı Atık Bertaraf Tesisi'nin Sailer köyü Karahayıt mevkiinde 100 dönüm alanda kurulması için hazırladıkları raporun onaylandığını belirtilirken, 22 belediye adına tesis alanını incelemek üzere MHP'li Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, AK Partili Sultanhisar Belediye Başkanı Ertegün Ünal, MHP'li Buharkent belediye Başkanı Yusuf Vural, CHP'li Bozdoğan Belediye Başkanı Tümer Apaydın ve CHP'li Kuyucak Belediye Başkanı Ali Ulvi Akoğlu, 2007 yılında kurulan birliğin çevre için çok önemli olduğunu ifade ettiler.

Düzenli Katı Atık Bertaraf Tesisi'nin Sailer köyü Karahayıt mevkiinde 100 dönüm alanda kurulması için hazırladıkları raporun onaylandığını belirten Başkan Alıcık, “20-25 yıl çöplerin depolanmasını sağlayacak şekilde kurulacak olan tesisimizi 2014 yılı içerisinde daha büyükşehir olmadan hazır hale getireceğiz. Aydın ilinde sadece Didim, Söke, Kuşadası ve Aydın merkezde olan bu toplama ve ayrıştırma tesisinden Nazilli ile birlikte Köşk, Sultanhisar, Yenipazar, Bozdoğan, Karacasu, Buharkent, Kuyucak ilçeleri ile Pirlibey, Salavatlı, İsabeyli, Atça, Yazıkent, Yenice, Geyre, Ataeymir, Başaran, Horsunlu, Yamalak, Kurtuluş, Pamukören ve Dalama beldeleri ile birlikte toplam 22 belediyenin çöpleri ayrıştırılarak hem ekonomiye destek hem de daha temiz bir çevre için büyük adım atılacak. 50 dönümü belediye, diğer 50 dönümü de katı atık birliği tarafından karşılanan tesis alanının ön ÇED raporu da onaylandı. Çevre bakanlığına projenin sunulmasının ardından hibe desteği de gelirse 300 binden fazla nüfusa hizmet edecek olan tesis sayesinde vahşi depolama dediğimiz sistemle gelişigüzel çöp dökülmesi önlenecek. Belediyelerin en zor işleri arasında yer alan ve 300 bin tonu bulan çöp sorunu da ortadan kalkacak. Kısaca bu tesisin tamamlanması ile birlikte Aydın'da çöp sorunu ortadan kalkacak" dedi.

300 TONLUK ÇÖP SORUNU

Aydın’ın boşa harcayacak toprağı olmadığını ifade eden Kuyucak Belediye Başkanı A.Ulvi Akoğlu da; “İncelemesini yaptığımız bu mevkide, bu tesisin yapılabilir onayı alındı ve mülkiyet sorunları halledildi. Proje bakanlığa sunulacak hale geldi daha sonra ise ihaleler aşaması olacak. Nazilli ve çevresi katı atık çöp tesis birliği olarak bu işin başından beri takipçisiyiz. 1 kişi günlük olarak 1 kg.lık çöp üretiyor. Bu rakamı aya yıla vurursak rakamı siz düşünün. Burada 300 tonluk bir çöp toplama alanından söz ediyoruz. Bu tesiste çöp toplanacak ayrıştırılacak geri dönüşüm oluyorsa oda yapılacak. Nazilli ve çevre ilçelerin çöp sorunu bu proje ile sonlanacak. Yeni yasalaşan büyükşehir uygulaması ile bir yıl sonra arayışa geçilecek bu sorunu biz birlik olarak önceden halletmiş olduk. Yani böylelikle 1 yıl sonra planlanıp tasarlanacak olan bu proje sayesinde Aydın ilinde çöp sorunu aşılmış olacak. İşte bu yüzden de bu mevki en doğru yerdir” şeklinde konuştu.

“SORUNDAN KURTULMAK İÇİN GÜÇ BİRLİĞİ”

Bu projenin hazırlanma aşamasında hiçbir siyasi amaç gözetilmediğini dile getiren Bozdoğan Belediye Başkanı Tümer Apaydın ise, “Bu işi yaparken siyasi amaç güdülmeden vatandaşa hizmet için yola çıktık. Hepimizin amacı hedefi tek. Yeter ki bu sorun, sorun olmaktan çıksın. Bu yolda bütün arkadaşlarımız üstüne düşen görevi yapıyor. Çok yoğun çalışmalar sonucunda bu arsa bulundu. Bu aşamada emeği geçen herkesten Allah Razı olsun” dedi.

Kaynak: İHA