Berfo Ana İçin Cenaze Töreni Düzenlendi

105 yaşında hayatını kaybeden Berfo Kırbayır için Üsküdar Şakirin Camii'nde cenaze töreni düzenlendi.

Cenaze törenine katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, “Berfo Ananın çok insani bir talebi vardı. Böyle bir ayıp olabilir mi? Bu parlamentonun milletvekili olmaktan gerçekten utanıyorum” dedi.

Galatasaray Meydanı’nda düzenlenen törenin ardından Berfo Kırbayır’ın cenazesi, Üsküdar Şakirin Camii’ne getirildi.

Alkışlarla cenaze arabasından alınan tabut, musalla taşına konuldu. Berfo Kırbayır için düzenlenen cenaze törenine oğlu Mikail Kırbayır, kızları Fatma Gülmez, Yıldız Kırçam ve Filiz Doğan’ın yanı sıra, CHP Genel Başkan Yardımcıları Gürsel Tekin ve Sezgin Tanrıkulu, eski TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, Mehmet Sevigen ile kayıp yakınları katıldı.

Karanfillerle süslenen Kırbayır’ın tabutunun üzerine 33 yıl önce 12 Eylül döneminde kaybolan oğlu Cemil Kırbayır’ın da resmi konuldu. Tabutun yanındaki “Unutmadın, Unutulmayacaksın. Cumartesi Anneleri” yazan döviz de dikkat çekti.

Kırbayır’ın kızları bir an olsun annelerinin tabutunun başından ayrılmazken, zaman zaman gözyaşı döktükleri görüldü.

Berfo Kırbayır’ın oğlu Mikail Kırbayır da taziyeleri kabul etti. Mikail Kırbayır, gazetecilere yaptığı açıklamada, annesinin adalet arayışının simgesi haline geldiğini ifade ederek, “Berfo Ana, ilerleyen yaşına rağmen çalmadık kapı bırakmadı. İstediği tek şey vardı: 'Çocuğumun kemiğini bana verin'. Başka bir isteği yoktu. Ne acı şey ki ona, devletin resmi güçleri tarafından yaşamına son verilen çocuğunun kemiğini kendisine vermedikleri gibi, bir ana yüreği ile gözyaşlarını akıtacak bir mezarı da çok gördüler” dedi.

Faillerin belli olduğunu ve ellerini kollarını sallayarak dolaştıklarını ileri süren Kırbayır, "Keşke yargılama erken başlasaydı da Berfo Ana onlara ne diyecekti, duysaydık. Acı veren, bu hesaplaşma mahşere kaldı. O, mahşerde yine mücadelesini yapacaktır. Sağlığı boyunca ‘Çocuğumun kemiklerini, mezarını bulmadan ölmeyeceğim’ diyordu. Ölümü hissettikten sonra da üzerimize ağır bir sorumluluk yükledi. Bize ‘Ben ölüyorum. Cemil’in kemiklerini bulmadan beni mezara gömmeyin’ dedi.

Gelin de çıkın işin içinden” diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin de, parti olarak çok insani olan bu davayı sonuna kadar takip edeceklerini ifade ederek, “Sadece bizim taleplerimizle bundan bir sonuç almak biraz zor. Berfo Ananın çok insani bir talebi vardı. Böyle bir ayıp olabilir mi? Bu parlamentonun milletvekili olmaktan gerçekten utanıyorum. Bir annenin, son derece insani bir talebini yerine getiremeyen devlet anlayışı ve o devletin parlamentosunun bir milletvekili olarak, bu utançla karşı karşıya olduğumu ifade etmek istiyorum. Ne talep etmişti Berfo Ana? Berfo Ana ‘Bedenini almış olduğunuz evladımın sadece kemiklerini istiyorum’ demişti. Kemiklerini bile Berfo Anaya çok gördük. Bu devlet Berfo Ananın bu feryadı ile karşı karşıya kalacak. Umut ediyorum ki bu bir başlangıç olur ve Türkiye Cumhuriyeti kendisiyle yüzleşir. Türkiye Cumhuriyeti parlamentosu ivedilikle Berfo Ananın talebini yerine getiremedi ama Berfo ana gibi binlerce, milyonlarca insanın taleplerini yerine getirir” şeklinde konuştu.

Cuma namazının ardından Berfo Kırbayır için önce yakınlarından helallik alındı. Ardından da cenaze namazı kılındı. Cenaze namazından sonra Berfo Kırbayır’ın tabutu omuzlara alınarak alkışlar ve sloganlar eşliğinde cenaze arabasına taşındı. Slogan atan kalabalık bir süre cenaze arabasıyla ilerledikten sonra, Berfo Kırbayır’ın tabutu cenaze arabasından alınarak, memleketi Ardahan’a götürecek olan otobüsün bagajına konuldu. Otobüs daha sonra Karacaahmet Mezarlığı’ndan ayrıldı. Berfo Kırbayır'ın cenazesi, yarın memleketi Ardahan’da toprağa verilecek .
Kaynak: İHA