'Dünya Mardin'deki Birlikte Yaşama Kültürünü Örnek Almalı'

Mardin Müftüsü Dursun Ali Coşkun ve Mardin Süryani Metropoliti Saliba Özmen, Mardin'de asırlardır yaşanan barış ve hoşgörü ortamının bütün dünya ülkeleri tarafından örnek alınması gerektiğini ifade ettiler.

Mardin Müftüsü Dursun Ali Coşkun, rahatsızlığından dolayı çene ameliyatı geçiren Süryani Cemaati Metropoliti Saliba Özmen'e geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. Müftü Yardımcısı Masum Taşçı, Ömerli Müftüsü İsmail Ünal ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Halil İbrahim Metin ile birlikte Metropolit Saliba Özmen'i manastırda ziyaret eden Müftü Coşkun, Saliba'ya geçmiş olsun dileklerini iletti.

MARDİN'DE FARKLI DİNLER VE DİLLER BİRBİRLERİNİN ACISINI VE SEVİNÇLERİNİ PAYLAŞMASINI BİLİYOR

Mardin'de yaşanan farklılıkların Mardin'in ve Türkiye'nin zenginliği olduğunu belirten İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun, burada yaşayan farklı dinlerin, kültürlerin, dillerin asırlardır aynı havayı teneffüs ettiğini ve birbirlerinin acısını, sevincini, bayramlarını hep birlikte paylaştığını söyledi.

Mardin'in farklılıkları ile bir barış kenti olduğunu ve bu birlikte yaşama kültürünü dünyanın kendisine örnek alması gerektiğini vurgulayan Coşkun, "Mardin, zaten binlerce yıldır dilleri ve dinleri, kültürleri, ırkları ne olursa olsun, huzur içerisinde, barış içerisinde dünyaya kardeşçe yaşamanın en güzel örneğini teşkil ediyor. Bölgede dökülen kardeş kanının da sona ermesi için dua ediyoruz. Mardin; Müslümanı, Hristiyanı, Süryanisi, Yezidisi ile farklı dinleri ve dilleri adeta Halil İbrahim'in sofrasını andırıyor." ifadesini kullandı.Mardin'de insanlar et ve tırnak gibi bir arada olduğunu belirten Coşkun, sözlerine şöyle devam etti: "Hoşgörü kentinde insanlar iç içe kardeşçe yaşamayı öğrendiler. Bugün Süryani Cemaati Metropoliti Saliba Özmen'i ziyaret ettik. Kendisi ameliyat geçirdi. Geçmiş olsun dileklerimizi ilettik. Ameliyat esnasında bizden dua istedi. Biz de bütün kalbimizle şifa bulması için dua ettik. Zaten olması gereken de budur. Mardin'de farklı dinler ve diller acı günde, iyi günde, bayramlarda hep birlikte bir arada olmayı ve bu ortamı paylaşmayı çok iyi başarmıştır. Aslında dünya Mardin'in yaşama kültürünü örnek alması gerekir.""MÜSLÜMANLARIN DUALARINI HİSSETTİM"Ameliyat esnasında Müslümanların dualarını hissettiğini belirten Süryani Cemaati Metropoliti Saliba Özmen ise etnisitesi, dini, dili, kültür özelliği ne olursa olsun, insanın, Allah'ın bir lütfu olduğunu ifade etti.

Özmen, "Mardin, binlerce yıldır Müslümanların, Hristiyanların, Yahudilerin, Ermenilerin, Yezidilerin ve bütün etnisitelerin bir araya geldiği bir hoşgörü şehridir. Bu diyarda insan, çok önemli bir merkezi yer edinmiş. Mardin’in güzelliği de işte budur. Mardin hakikaten dinleri, dilleri ile büyük bir şerefimizdir, şanımızdır. Umarız bu güzellik bütün dünyaya örnek olur. Bu güzellik özellikle Ortadoğu’daki hoşgörüsüzlüklere, savaşlara dur mesajı olsun. Mardin’in kadim bir tarihi var. Bu tarihi sahiplenmek bizim için büyük bir gurur, büyük bir şereftir. Bayramlarımızda, taziyelerimizde, düğünlerimizde, birbirimizin sevincini, acısını paylaşmayı biliyoruz. Mardin'deki bu birlikteliği dünya ülkeleri kendilerine örnek alması gerekir. Amaliyat esnasında dualarınızı hissettim. Sizlerin ve Müslümanların duaları sayesinde iyileştim. Duanın önemi büyük kimden gelirse gelsin, Allah hayır için edilen duayı reddetmez." diye konuştu.