Menderes İlçesinde Kaçakları Taşıyan Teknenin Batması Sonucu 63 Kişinin Ölümüyle Sonuçlanan Olayla İlgili Hazırlanan İddianamede, Organizasyonun, Uluslararası Suç Örgütü Tarafından Yapıldığı Belirtildi

İzmir'in Menderes ilçesinde geçen yıl eylül ayında kaçakları taşıyan teknenin batması sonucu 63 kişinin ölümüyle sonuçlanan ''insan kaçakçılığı'' olayıyla ilgili hazırlanan iddianamede, organizasyonun, uluslararası suç örgütü tarafından yapıldığı belirtildi.

Olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı Kazım Yıldız'ın hazırladığı iddianamede, açık kimlikleri henüz tespit edilemeyen Macit ve Yuri isimli iki kişinin örgüt yöneticisi olduğu, tutuklu sanıkların ise çıkar amaçlı bu suç örgütünün üyesi oldukları ve bu örgütün faaliyetleri kapsamında göçmen kaçakçılığına iştirak ettikleri ifade edildi.

Her örgüt üyesinin hiyerarşik olarak kendisinden bir üstü ile irtibatlı olduğu, örgüt üyelerinin kod isim kullandıkları dile getirilen iddianamede, buna göre Hacı Çoban'ın ''Azad'', açık kimlikleri henüz tespit edilemeyen ve yakalanamamış olan Yuri isimli şüphelinin ''Doktor'', Macit isimli şahsın ''Hacı'' kod isimlerini kullandıklarının tespit edildiği belirtildi.

-''Örgütün yapılanmasının çözümü zor''-

İddianamede, örgütün yapılanmasının çözümünün zor olduğu ancak ayrılan ve gizli olarak yürütülen soruşturmada, örgütün faaliyetleri ve hiyerarşisi yönünden delillerin bulunduğu ifade edildi.

Faaliyetlerinin süreklilik arz ettiğinin açıkça belli olduğu belirtilen suç örgütünün, uluslararası mahiyette olduğu kaydedilen iddianamede, müştekilerin kendi ülkelerinde irtibat kurdukları örgüt mensuplarına ödedikleri para karşılığında istedikleri ülkeye götürüldükleri ifade edildi.

-İstenen cezalar-

Savcı Yıldız, tutuklu sanık tekne kaptanı Burhan Yılmaz'ın 63 kişinin ölümüne neden olmak ve bir kişiyi de öldürmeye çalışmak suçlamasıyla 36'sı ağırlaştırılmış 64 kez müebbet, ve ''yasal olmayan yollardan insan ticareti yapmak'' suçlamasıyla 12 yıl, ''suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak'' suçlamasıyla da 3 yıl hapisle cezalandırılmasını talep etti.

İddianamede, tekne kaptan yardımcısı Mustafa Mucuk hakkında ise 63 kişinin ölümüne neden olmak suçlamasıyla 36'sı ağırlaştırılmış 63 kez müebbet hapis cezası ve ''yasal olmayan yollardan insan ticareti yapmak'' suçlamasıyla 12 yıl, ''suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak'' suçlamasıyla da 3 yıl hapisle cezalandırılması istendi.

-Olay-

6 Eylül günü saat 05.30 civarında Menderes ilçesi Ahmetbeyli Baradan mevkisinde kaçakları taşıyan ''Sailor'' adlı teknenin batması sonucu arasında bebek, çocuk ve kadınların bulunduğu 63 kişi yaşamını yitirmiş, 49 kişi sağ kurtarılmıştı.

Muhabir: Gülcan Kaplan / Ramazan Ercan

Yayıncı: İbrahim Uyar
Kaynak: AA