Eşlerine Sevgililer Günü Hediyesi Olarak Böbreklerini Verdiler

Bursa'da böbrek yetmezliği çeken iki kadına, kendilerine böbreklerini vermek isteyen eşleriyle kan grupları uyuşmayınca, çarpraz nakil yapıldı.

Eşlerine Sevgililer Günü Hediyesi Olarak Böbreklerini Verdiler
Fedakar kocalardan Ziya Nalbant, eşine yaklaşan 14 Şubat Sevgililer Günü hediyesi olarak böbreğini verdiğini söyledi.

Acıbadem Bursa Hastanesi’ne başvuran Ziya-Nurten Nalbant, Mustafa-Nuray Gül çiftini 'çapraz nakil' buluşturdu. Acıbadem Bursa Hastanesi’nde düzenlenen basın toplantısında vefakar erkeklerin eşlerine çapraz şekilde böbrek vermesinin hikayesi anlatıldı. Yıllarca böbrek hastalıkları nedeniyle tedavi gören eşlerinin yaşadığı sorunlara dayanamayarak böbreklerini vermeye karar veren fedakar kocaların karşısına çok büyük bir engel çıktı. Kan grupları uymuyordu. Bu durumda böbrek vermeleri imkansızdı. Umutlarının tükendiği noktada, Acıbadem Bursa Hastanesi Organ Nakli Merkezi ekibince bir seçenek sunuldu; 'çapraz nakil'. Nalbant ve Gül çifti hayatlarını kurtaracak bu seçeneği sevinçle kabul etti. Acıbadem Bursa Hastanesi Organ Nakli Merkezi’nde 7 Şubat 2013 tarihinde gerçekleştirilen başarılı bir operasyonla Ziya Nalbant'tan(45) alınan böbrek Nuray Gül'e (45), Mustafa Gül'den (45) alınan böbrek ise Nurten Nalbant'a (38) nakledildi. Çiftler aynı gün ameliyata alındı."EŞİME SEVGİLİLER GÜNÜ HEDİYESİ VERDİM"Eşi Nurten Nalbant’ın böbrek rahatsızlığının nasıl başladığını ve zor süreci anlatan Ziya Nalbant, eşine yaklaşan 14 Şubat Sevgililer Günü hediyesi olarak böbreğini verdiğini belirtti.

Ziya Nalbant, ayrıca evlenecek gençlere evlenirken eşlerinin kan grubuna bakmalarını tavsiye ederken, "Çünkü sıfır grubu bu tür konularda şanslı oluyor." şeklinde konuştu.

Eşi Nurten Nalbant ise yaklaşık 8-9 yıl kadar önce çok şiddetli bir baş ağrısı ile rahatsızlığının başladığını belirterek, "Daha önce bir düşük yapmıştım, bu düşükten sonra da baş ağrıları çekiyordum. Doktora gittik. Dahiliye uzmanı da hastalığın teşhisini koydu. O zaman Doktorlar organ nakli olması gerektiğini söylediler, ancak ikinci bir görüş daha almak istedik. Başvurduğumuz yeni hekim bize ilaçlarla yaşayabileceğini söyledi.

Gerçekten de ilaç kullanarak durumu idare ettik. Ancak bir süre sonra diyalize girmesi gerektiği söylendi. Yaklaşık 4,5-5 yıldır diyalize giriyordum. Bu süreçte hastalığım nedeniyle pek çok sıkıntı yaşadım." dedi.

Daha önce kadavradan da böbrek alma imkanı olmasına rağmen grip olduğu için nakil olamadığını bildiren Nalbant, "Sonrasında iki defa çapraz nakil fırsatı yakaladık. Ancak yine sağlık durumum elvermedi. Yani tam üç defa nakil fırsatını elimizde olmayan nedenlerden kaçırdım. Ama yılmadık. Sonunda nasip Mustafa Beye ve eşine aitmiş." şeklinde sözlerini tamamladı. "BİR AN İÇİN ÖĞRENCİLERİME KAVUŞMAK İSTİYORUM"Eşine böbreğini vermek için gönüllü olan fedakar koca 45 yaşındaki Mustafa Gül de gözyaşları içinde durumu anlattı. Hiç düşünmeden böbreğini işine verdiğini aktaran Mustafa Gül, eşinin hastalığına 6 yıl önce teşhis konulduğunu belirterek, böbreğini verdiği için çok mutlu olduğunu sözlerine ekledi. Kendisi öğretmen olan Nuray Gül de kız kardeşinden nakil almak üzereyken son dakika meydana gelen bir aksilik yüzünden moralinin çok bozulduğunu belirterek, "Ama sonrasında hayatta her şeyin nasiple gerçekleşeceğine inanarak inancını kaybetmedim. Ayrıca eşim sonuna kadar metanetle yanımda durdu. Onun vefası bana güç verdi. Şu anda bundan sonra iyileşip bir an önce öğrencilerime kavuşmak istiyorum."ACIBADEM BURSA’DA İKİNCİ ÇAPRAZ NAKİL Çiftin nakil ameliyatı hakkında düşüncelerini ifade eden Acıbadem Bursa Hastanesi Böbrek Nakli Başkanı Prof. Dr. Bülent Oktay, şu bilgileri veriyor: "Böbrek yetmezliğinin en etkin tedavisi, organ naklidir. Buna karşın organ bağışı son derece az. Kadavra böbrek bağışının azlığı nedeniyle hastalarımıza yetecek sayıda böbrek bulunamıyor. Bu durumda, canlı vericilerin bağışladığı böbrek nakilleri ağırlık kazanıyor. Ancak her zaman böbrek hastası ile vericisinin tahlillerinde uyum sağlanamıyor. Bu duruma çözüm olarak dünyada 'çapraz nakil modeli' kullanılıyor." Acıbadem Bursa Hastanesi Organ Nakli Merkezi olarak ikinci çapraz nakil vakasını gerçekleştirdiklerini anlatan Prof. Dr. Bülent Oktay, "Tesadüfi olarak ilk çapraz nakilde, hanımlar kocaları için böbrek bağışlamışlardı. Bu kez kocalar, hanımları için böbreklerini bağışladı. Operasyon; iki verici, iki alıcı toplam dört ameliyatla gerçekleşti. Hem vericilerin hem de nakil yaptığımız hastalarımızın sağlık durumları şu anda oldukça iyi. Bundan sonraki yaşamlarını da sağlıklı bir şekilde sürdürmelerini diliyoruz." dedi.

Hastaların bugün 5. gününde taburcu edileceğini söyledi.