Pass ve Böbrek Nakli Oldular

Antalya'da kalp damarları tıkalı olan iki hastaya aynı anda by-pass ve böbrek nakli yapıldı.

Antalya'da böbrek yetmezliği çeken 52 yaşındaki Orhan Akın ve 67 yaşındaki Emine Deke, Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi'nde yapılan tetkiklerde gerçekleştirilen ameliyatlarla aynı anda by-pass ve böbrek nakli oldu. Tek anestezi alan hastaların by-pass ameliyatını Medical Park Kalp Hastanesi Direktörü Prof. Dr. Hüseyin Okutan, böbrek nakli operasyonlarını ise Organ Nakli Merkezi Direktörü Prof. Dr. Alper Demirbaş yaptı.

Ameliyatın ardından sağlığına kavuşan işçi emeklisi Orhan Akın, gazetecilere yaptığı açıklamada, 12 yıl önce diyabete bağlı olarak böbrek yetmezliği çekmeye başladığını anlattı. İlaç tedavisiyle yaşamını sürdürdüğünü kaydeden Akın, 20 gün önce diyalize girmeye başladığını ifade etti.

Akın, bu sırada 52 yaşındaki baldızı Gülizar Ersu'nun kendisine böbreğini vermek için gönüllü olduğunu dile getirdi.

Nakil için başvurdukları hastanede kalbe giden 2 damarının da tıkalı olduğunun farkedildiğini belirten Akın, doktorların tavsiyesi üzerine aynı anda by-pass ve böbrek nakli olmayı kabul ettiğini söyledi.

Tek operasyonla iki önemli hastalığından kurtulduğunu kaydeden Akın, ''Riskli bir ameliyattan başarıyla çıktım. Kendimi çok sağlıklı hissediyorum. Önce baldızıma sonra da doktorlara çok teşekkür ediyorum. Kendimi yeniden doğmuş gibi hissediyorum'' dedi.

Alanya'da yaşayan 6 çocuk annesi ev kadını Emine Deke ise 25 yıl önce diyabet teşhisi konulduğunu ve 5 yıl önce diyabete bağlı olarak kalp ve böbrek hastalığı geliştiğini söyledi.

Kalbe giden 3 damarının tıkalı olduğunu anlatan Deke, başvurduğu bir çok hastanenin ''Masada kalırsın'' diyerek kendisini ameliyat etmek istemediğini belirtti.

Deke, ''Bir çok doktor by-pass ameliyatı bile yapmazken, burada hem by-pass hem de böbrek nakli oldum. Bana böbreğini veren 38 yaşındaki oğlum Turgut Deke'ye teşekkür ediyorum. Hem diyalizden hem de ağrılarımdan kurtuldum'' diye konuştu.

-''Bu yöntemi dünyada ilk kez biz uyguladık''-

Böbrek naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Alper Demirbaş ise bir çok diyabet hastasının ilerleyen dönemde kalp damar sisteminin zarar gördüğünü ve böbrek yetmezliği çektiğini ifade etti.

Türkiye'deki böbrek yetmezliklerinin yarısının nedeninin şeker hastalığı olduğuna dikkati çeken Demirbaş, şöyle konuştu:

''İki ameliyatın aynı anda yapılması, hastayı kalp ameliyatı sonrası girilen diyalizin olumsuz etkilerinden koruyor. Hastanın arka arkaya 2 büyük ameliyat geçirmesine gerek kalmadığı için risk azalıyor. Hastanede kalış süresi kısalıyor. Hastaları iki kez anesteziden kurtaran bu yöntemle 22 hastayı sağlığına kavuşturduk. Bu yöntemi dünyada ilk kez biz uyguladık. Bu ameliyatların sonuçlarını uluslararası kongrelerde de bilim adamlarına duyuracağız.''

Muhabir: Süleyman Elçin / Güç Gönel

Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
Kaynak: AA