Antalya'da 2 Hastaya Aynı Anda Hem Bypass Hem De Böbrek Nakli Yapıldı

Antalya’da kalp damarları tıkalı olan 52 yaşındaki Orhan Akın ve 67 yaşındaki Emine Deke, aynı anda yapılan bypass ve böbrek nakliyle sağlıklarına kavuştu.

Medical Park Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş, bu yöntemi dünya da ilk kez kendilerinin uyguladıklarını, sonuçlarını uluslararası kongrede açıklayacaklarını söyledi.

Antalya’da yaşayan işçi emeklisi Orhan Akın’a, 2001 yılında diyabete bağlı olarak böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. İlaç tedavisiyle yaşamını sürdüren Akın’ın böbrekleri, 20 gün önce iflas etti. Diyalize girmeye başlayan Akın’ın baldızı Gülizar Ersu (52), eniştesine böbreğini vermek için gönüllü oldu. İkili, nakil için Medical Park Organ nakli Merkezi’ne başvurdu. Yapılan tetkiklerin ardından 3 çocuk babası Akın’ın kalbe giden 2 damarının tıkalı olduğu ortaya çıktı. Doktorlar bunun üzerine aynı anda bypass ve böbrek nakli yapılmasına karar verdi. Medical Park Antalya Kalp Hastanesi Direktörü Prof. Dr. Hüseyin Okutan tarafından ameliyata alınan Orhan Akın’ın ilk olarak kapalı olan damarları açıldı. Ardından hasta, uyandırılmadan organ nakli ekibine teslim edildi. Prof. Dr. Alper Demirbaş başkanlığındaki ekip, Gülizar Ersu’dan alınan böbreği başarılı bir şekilde Akın’a nakletti. Tek operasyonla iki önemli hastalıktan kurtulan Akın, “Riskli bir ameliyattı ama çok başarılı geçti. Kendimi çok iyi hissediyorum. Baldızıma ve Doktorlarıma teşekkür ediyorum” dedi.

Dünya’da ilk kez Türkiye’de uygulanan yöntemle 6 çocuk annesi Emine Deke de nakil yapıldı. Antalya’nın Alanya ilçesinde yaşayan Deke’ye 25 yıl önce şeker hastalığı teşhisi kondu. Deke’de 5 yıl önce de diyabete bağlı olarak kalp ve böbrek hastalığı gelişti. Kalbe giden 3 damarı tıkalı olan Emine Deke’yi birçok hastane ‘masada kalır’ diyerek ameliyat etmek istemeyince aile Medical Park Antalya Hastanesi’ne başvurdu. Yapılan tetkiklerin ardından Deke’de böbrek yetmezliğinin de başladığını belirleyen Doktorlar, aynı anda bypass ve böbrek nakli yapılmasına karar verdi. Emine Deke’nin 38 yaşındaki oğlu Turgut Deke, annesine böbreğini vermek için gönüllü oldu. Geçtiğimiz hafta ameliyata alınan Emine Deke’ye önce bypassın ardından böbrek nakli yapıldı. Kendini yeniden doğmuş gibi hissettiğini söyleyen Deke, “Sağlığıma kavuştuğum için çok mutluyum. Hem diyalizden hem de ağrılarımdan kurtuldum” diye konuştu.

Operasyonlar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Alper Demirbaş, iki hastanın da şeker hastası olduğunu söyledi.

Diyabetin en önemli sonuçlarından birisinin kalp damar sistemine ve böbreklere zarar vermesi olduğunu belirten Demirbaş, “Türkiye’deki böbrek yetmezliklerinin yarısının nedeni şeker hastalığı. İki ameliyatın aynı anda yapılması, hastayı kalp ameliyatı sonrası girilen diyalizin olumsuz etkilerinden koruyor. Hastanın arka arkaya 2 büyük ameliyat geçirmesine gerek kalmadığı için risk azalıyor. Hastanede kalış süresi kısalıyor. Hasta iki kez anesteziden kurtuluyor. Bu yöntemi ilk kez biz uyguladık. Son ameliyatlarla birlikte 22 hastayı bu şekilde sağlıklarına kavuşturduk. Bu ameliyatların sonuçlarını uluslararası kongrelerde duyuracağız.” diye konuştu.