Amasya Ptt Bank’ta Organ Bağışı Standı

Sağlık Bakanlığı ile PTT Genel Müdürlüğü arasında imzalanan organ bağışı bilgilendirme kampanyası kapsamında Amasya PTT Bank’ta stant açılırken, ilk bağışı da PTT Amasya Başmüdürü Ziya Başıaçık yaptı.

Amasya Ptt Bank’ta Organ Bağışı Standı
Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim Araştırma Hastanesi’nden hastane yöneticisi Uzm. Dr. Fikret Kaya, Başhemi Yardımcısı Opr. Dr. Tevrat Özalp ile Organ Doku Nakil Sorumlusu Mürsel Yüksel’in katılımıyla düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Amasya İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Halil Erkan Erişti, kurulan stantla işlem hacminin yoğun olduğu PTT Bank’larda görevlerin irtibat kurduğu vatandaşlara broşürlerin verilmesiyle organ ve doku bağışı konusunda farkındalık düzeylerinin artırılmasının hedeflendiğini söyledi.

İleri kalp, karaciğer ve böbrek yetmezliği olan hastalarda sağlıklı bir yaşamın sadece organ nakli ile mümkün olduğunu anlatan Dr. Erişti, “Nakil yapılabilen organ ve dokular böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve ince bağırsak, kalp kapağı, kornea, kemik iliği ve deridir. Beyin ölümü gerçekleşmiş bir kişi en az 6 kişinin hayatını kurtarıp, o kişilere ikinci bir şans verebilir” dedi.

Türkiye’de böbrek nakli bekleyen yaklaşık 40 bin böbrek hastası bulunduğuna değinen Erişti, “Ülkemizde organ bağışları henüz istenilen seviyeye ulaşamamıştır. Bu nedenle organ bağışının yaygınlaştırılması gereklidir. Ülkemizde kadavradan donör oranının, Avrupa ile karşılaştırıldığında çok düşüktür. 2011 yılında Türkiye genelinde 1319 hastada beyin ölümü gerçekleşmiş ve bunlardan 343'ünün donör olmuştur. Ancak bu rakamların çok düşüktür” diye konuştu.

Tüm organlarını bağışlayan PTT Amasya Başmüdürü Ziya Başıaçık da PTT Bank şubesinde her ayın ilk haftasında organ bağışı standının kurulacağını kaydetti.

Kaynak: İHA