Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Açıklaması

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Samsun'da 1987 yılında hazırlanan imar planlarında dere yatakları üzerine konutlar yapılmış. Yani dere yataklarının üzerine imar adalarını konuşlandırmışlar. Bunları biz yapmadık. Bunları aç gözlü rantçılar, aç gözlü çıkarcılar ve menfaatçiler yaptı" dedi.

Yılmaz, AK Parti Samsun İl Başkanlığınca düzenlenen Genişletilmiş İl Danışma Meclisi toplantısında yaptığı konuşmada, Samsun'da önceki yıllarda yaşanan sellerle ilgili halen iyi niyetli ve kötü niyetli kişilerin kendilerini eleştirdiğini savundu.
Yapılan eleştirilerin bilgiden mahrum olduğunu öne süren Yılmaz, "Hayatında bir metreküp beton dökmemiş, bir akışkanın hızı nedir bilmeyen, bir akışkanın sel safhasına gelmesiyle ilgili süreci bilmeyen birçok bilgisiz insan Samsun'da yaşanan sellerle ilgili ileri geri konuşuyor. Sellerle ilgili konuşulanları bir yere koyuyorum ama bizi uysal koyun yerine koyuyorlar. Yumuşak başlıyız ama uysal koyun da değiliz. Sabrımı muhafaza etmeye çalışıyorum ma bu kadarını hak etmiyoruz" diye konuştu.


Atakum'da bulunan dereler üzerinde çalışmalar yaptıklarını anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:
"Samsun'da 1987 yılında hazırlanan imar planları var ve bu planlarda dere yatakları üzerine konutlar yapılmış. Yani dere yataklarının üzerine imar adalarını konuşlandırmışlar. Bu imar planlarını görmek ve anlamak için mühendis, mimar, plancı olmaya gerek yok. Bunları biz yapmadık. Bunları aç gözlü rantçılar, aç gözlü çıkarcılar ve menfaatçiler yaptı. Her meclis toplantısında onun arsasını al buraya taşı, onun arsasını al buraya ekle, şuna şunu ilave etle uğraşıyoruz.
Bunu bilginiz olsun diye söylüyorum, bir takım yanlışları söylemesek ondan sonra dili olan konuşuyor. Yani bilen de konuşuyor bilmeyen de konuşuyor."
- "Atakum'da 4 sel kapanı yani baraj yapıyoruz"
Atakum'da dere yataklarının içine kanallar inşa etmeye çalıştıklarını belirten Yılmaz, şunları söyledi:
"Atakum'da 25 milyon liralık kanal yaptık. Sel bir daha gelirse Atakum'u etkilemesin diye. Niye yapıyoruz bunu, 1987 yılında dere yatakları üzerine yapılmış olan imar adaları yüzünden yapıyoruz. Atakum'da 4 sel kapanı yani baraj yapıyoruz. Çünkü sel geldiğinde biz ne kadar aşağıdaki kanalları yapmış olsak da selin getireceği çamur ve toprak tekrar kanalları doldurup taşmasın diye sel kapanlarını yapıyoruz. Zamanında buralar imara açılmasaydı bugün bu kadar paralar buna harcanmazdı. O gün bu hataları yapanlar ve yaptıranlar şu anda ortadan kalkmış değil, aynı talepler yine bize geliyor. Buna direniyoruz."
- Tekkeköy'e metrobüs
Raylı istemin Tekkeköy istikametinde ilerlemesi için yeterli yolcu sayısının bulunmadığına işaret eden Yılmaz, şunları kaydetti:
"Raylı sistem çok pahalı bir yatırım. Raylı sistem önümüzdeki 10 yılda kendini ödemek için mücadele yapıyor. Çok şükür ödüyor da. Geçtiğimiz 1 ay içinde 5 milyon avro taksidini ödedi.

Yani kazandığı parayla taksit taksit borcunu ödüyor. Tekkeköy ilçesinde önümüzdeki yıllarda stadyum, spor salonu ve buna benzer yatırımlar yapılıyor. Gardan itibaren Tekkeköy kavşağına kadar tercihli yol inşaatına başladık. 8 metre genişliğinde bir yol yapılacak, çift yönlü olacak. İlk etapta metrobüs olacak. Raylı sistem fizibil değilse, raylı sistemin daha ucuzunu yapalım, burayı gelecekte raylı sistem haline dönüştürmemiz gerektiğinde altyapıyı çok büyük oranda değiştirmemek adına tercihli yol yapıyoruz. Bu inşaatı 2014 yılının sonuna kadar bitireceğiz. Stadyumun bitmesiyle körüklü otobüs veya metrobüs ile bu ulaşımı yapacağız."
Kaynak: AA