Erdoğan, Cemaat okulları için Putin'e resti çekti

Gülen Cemaati'ne bağlı okulların Rusya'da kapatılmasını Başbakan Erdoğan'ın bizzat önlediği ortaya çıktı.

Erdoğan, Cemaat okulları için Putin'e resti çekti
Star'da yer alan habere göre, 2004 MGK kararıyla Gülen 'i bitirme planının uygulamaya geçtiği yönündeki iddialar, Gülen 'in Rusya Federasyonu 'ndaki okul ve yurtlarının kapatılması kararına Başbakan Erdoğan 'ın nasıl göğüs gerdiği ve okulları kapatılmaktan kurtarma mücadelesiyle bir kez daha çürütüldü.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Hüseyin Çelik, Başbakan Erdoğan 'ın Cemaat okullarının yurt dışı faaliyetlerini kolaylaştırıcı pek çok icraatı olduğunu söyledi. Çelik, bizzat kendisinin şahit olduğu ve Erdoğan 'ın Putin 'i aradığı olayı şöyle anlattı:

“Bu okullara yönelik olarak Rusya Federasyonu ciddi tedbirler aldı. Bazı yerlerde kapatmaya gitti. Bakanlığım döneminde Rusya 'ya gittiğimde onların Milli Eğitim Bakanlarına söyledim. Sayın Başbakan bizatihi Putin 'i arayarak bu konuya verdiği önemi bizat kendisi Sayın Putin 'e anlattı. En önemli taraf da Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakanımız ve tüm bakanlarımız gittikleri ülkelerde o ülkelerin hükümet başkanlarıyla veya bakanlarıyla gidip bu okulları ziyaret ettiler. Dolayısıyla bu okulların ülkelerdeki konumu ve kredibilitesi açısından önemli bir manevi katkı oldu bu. Bunu aslında oradaki insanlarda bilir. Şu anda cemaatin önde gelen isimleri de bunun böyle olduğunu bilir. Talep bu okulları açan orada bu işletmeciliği yapan cemaatin ileri gelenlerinden oldu.”

Darbe girişimi iddiası
Öte yandan Gülen Cemaatinin Rusya 'daki okullarına ilişkin Cumhuriyet Gazetesi 'nin 2008 'deki haberine göre; Moskova yönetimi yeni güvenlik konseptini 2001 yılında uygulamaya koyarak, Rusya Federasyonu ve bağlı özerk cumhuriyetlerdeki Fethullah Gülen 'e ait okullar yakın takibe alındı.

Okulların hepsi kapanıyordu
Haberde bu çalışma sonrasında Tataristan 'da 8, Başkurdistan 'da 4, Karaçay-Çerkes, Yakut-Saha, Astrahan ve Dağıstan 'da birer okulu kapattı. Rusya Devlet Başkanı Putin de 2004 'te Türkiye 'ye yaptığı ziyarette, bu konuyu en üst düzeyde gündeme getirdi ve duydukları rahatsızlığı bildirdi.

236 okul 500 öğrenci yurdu
Konuyla ilgili 2008 yılında Vatan Gazetesi 'nde BBC kaynak gösterilerek yayınlanan haberde ise, mahkemeye taşınan okul kapatma kararına ilişkin Rusya ve Türki cumhuriyetlerde cemaate bağlı okul sayısının sayısı 236 'ya, öğrenci yurdu sayısının da 500 'e yükseldiği yazıldı.

KAZAKİSTAN 'A ÖZEL ZİYARET
Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akagündüz Başbakan Erdoğan 'ın Kazakistan 'da Fethullah Gülen cemaatine ait 25 okulun kapatılmaması için harcadığı çabayı şöyle anlatmıştı: “2 sene evvel Kazakistan 'a gidecektim ve Başbakan Erdoğan ile karşılaştım. Ziyaretimi öğrenince, ben de 'sizden evvel gideceğim ' dedi. Sebebini sordum ve beni hayrete düşüren şu cevabı verdi: 'Hocam! Putin 'in etkisiyle Kazakistan 'daki 25 okulumuza baskı başladı. Kazakistan Başbakanı imanlı bir genç ve yakın arkadaşım. Bu meseleyi halletmek için gidiyorum. ' Şimdi soruyorum: 100 yıllık tarihimizde benzeri bir hadiseyi Turgut Özal 'ın bazı hizmetleri dışında söylemek mümkün mü?”

Rusya 'daki Muhabbet Fedaileri
Sabah Gazetesi yazarı Rasim Ozan Kütahyalı ise, Ağustos 2013 'te yazdığı Gülen Hareketi ve Erdoğan başlıklı yazıda, Başbakan Erdoğan 'ın Rusya 'daki okul kapatmalara karşı büyük mücadele verdiğini belirterek, şunları yazdı: “Rus istihnbaratına bağlı bir kadın aracılğıyla cemaat okulları hakkında kapatılmaları için yoğun bir propaganda yapılıyordu. Haliyle binbir emekle Rusya hinterlandında okullar açan Gülen Hareketi bu kirli operasyondan çok ürktü. Başbakan Erdoğan 'ın yönetimindeki Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti asla böyle operasyonlara izin vermez, vermedi de. Yurtdışındaki Gülen varlığına en ufak zarar vermek isteyenler karşılarında her seferinde Erdoğan 'ı buluyor. Geçen sene Petersburg 'a gitmiş ve Rus istihbaratının kovmak istediği bu Muhabbet Fedaileri ile görüşmüştüm. Ali Ertuğrul, Bekir ve diğer kardeşlerim yaşadıkları zorlukları anlattılar. 28 Şubat sürecinde Rusya 'dan yüklü oranda silah alan Genelkurmay 'ın bunun karşılığı Türk okullarının kapatılmasını istediğini anlattılar. Rus Dışişleri 'nin bu konuda resmi yazısını gösterdiler. Utandım... Bu ülke öyle rezil günlerden geçti ki Türk okulları ...”