İstilacı Balığa Anaç Önlemi

Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi İçsular Biyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Musa Sarı, istilacı balık türlerinin yayılımını engellemek için anaç balıkların kullanılması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Sarı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, istilacı balık türlerinin iç sulardaki yayılımının en önemli nedeninin bilinçsiz balıklandırma çalışmaları olduğunu, bunun bir program dahilinde yapılması gerektiğini bildirdi.
İç sulardaki istilacı balık tehdidinin giderek artığını, bu türlerle mücadele yöntemleri geliştirilmesi gerektiğini anlatan Sarı, şunları kaydetti:
"Ülkemizde balıklandırma çalışmaları ortak bir program dahilinde yapılmalı. Çünkü istilacı balıklar ne yazık ki insan temelli nedenlerden yayılıyor. Yavru balıklarla yapılan balıklandırma çalışmaları yerine anaçlarla yapılması balık türlerinin yayılmasını engeller. Çünkü bu yöntemle yapılacak balıklandırmada istilacı türlerin diğer türlerle karışmasını engellemiş olursunuz. Büyük anaç balıklar çok daha hızlı üreyebilir, yaşam alanlarına daha kolay uyum sağlarlar."
Olta Balıkçılığı Federasyonu (OBAF) Başkanı İsmail Atalay ise Türkiye'de ilk kez Uşak'ın Sivaslı ilçesindeki Uzunoluk Göleti'nde anaçlarla balıklandırma yaptıklarını belirtti.

Bir anaç sazan balığının yılda 300 bin yumurta bırakacağına dikkati çeken Atalay, "Balıklandırma çalışmalarını çok önemsiyoruz. Federasyon olarak anaç balıklarla yapılacak çalışmaların istilacı balık türlerinin yayılımını engelleyeceğini düşünüyoruz. Bir gölete yavru balık bıraktığınızda bir kısmı çeşitli nedenlerle ölüyor. Oysa hemen hemen yaklaşık maliyetlerle iç sularda anaç balıklarla balıklandırma yapılırsa kısa sürede çok daha iyi sonuçlar alınır" diye konuştu.

Kaynak: AA