Bakan Yıldız Açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, petrol ve doğalgazın Irak’ın normalleşmesi için önemli bir kaynak olduğunu belirterek, “Şimdi tabii top Iraklı kardeşlerimizde.

Onlar merkezi Irak ve Kuzey Irak olarak bir araya gelmelerini ümit ediyoruz” dedi.


Bakan Taner Yıldız, Hazar Strateji Enstitüsü’nün Çırağan Sarayı’nda düzenlediği “Hazar Formu”na katıldı.

Formun açılışında konuşan Bakan Yıldız, Türkiye’nin gerek coğrafyasından kaynaklanan avantajları, gerekse sürdürülebilir siyasi istikrarı ile artık bir cazibe merkezi olduğunu söyledi.

Hazar’daki enerji kaynaklarının Türkiye üzerinden Avrupa’ya aktarılması ile alakalı çok yoğun çalışmalar yapıldığına dikkat çeken Bakan Yıldız, “Artık inşallah işin sonuna geliyoruz. Bu işlerin planlanması, projelendirilmesi ile ilgili bir çok hazırlık yapılmış durumda. Tabii ki üretilirse iletirsiniz. Türkiye bu zincir halkalarının, Hazar’daki üretimin, Gürcistan’daki iletimin, Türkiye üzerinden geçişin, Yunanistan üzerinden Avrupa pazarlarına taşınıyor olmasının önemli bir zinciri olduğunu ve bunun halkaları olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Her bir halkanın kendi içinde başarılı olması lazım. Tabii ki Güney gaz koridorunda Azerbaycan, Türkmenistan, İran, Irak ve Akdeniz bölgesindeki gaz kaynaklarının bu projeleri belirleyeceğini söylememiz lazım. Rusya federasyonunun Karadeniz’den geçecek olan ve münhasır ekonomik sahamızla beraber devam edecek olan güney akım projesinin de yine Avrupa’nın önemli arz güvenliği ile alakalı önemli projeler olduğunu söylemeliyiz” dedi.

Bakan Yıldız, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin yaklaşık 500 metreküp civarında gaz kullanımı olduğuna dikkat çekerek, “Avrupa’daki kaynaklar hemen hemen Norveç ile sınırlı. En büyük tedarikçilerinden başlayarak söylüyorum Rusya Federasyonu’nun, Azerbaycan’ın ve diğer saydığım ülkeler, Avupa’nın 2035 yılındaki 700 milyar metreküp civarındaki ihtiyacını karşılamak üzere projeler yapıyor. Her bir projenin yakın vadede birbirine rakip gibi görünüyor olmasına rağmen aslında orta ve uzun vadede bunların rakip olmadığını söyleyebiliriz. Türkiye’nin özellikle dünyanın ikiye bölünmüş arz ve talep noktalarının hemen hemen ortalarında olması, yüzde 65’lik bir arzın doğumuzda, yüzde 65’lik bir tüketimin de batımızda olduğu bir yapıyı gözlemliyoruz. O yüzden özellikle Azerbaycan ve Türkiye’ye çok iş düşüyor. Bu yapıyı daha da güçlendirmeliyiz. Bugün büyük şirketleri ile birlikte yapılan işbirliklerinin daha da güçlenmesi lazım Çünkü bu proje son derece önemli ve büyük bir proje” şeklinde konuştu.

Artan büyüme hızıyla Türkiye’nin de bölgedeki en değer müşteri konumunda olduğunu belirten Yıldız, şunları söyledi:
“Bu yıl içerisinde belki 46 milyar metreküple belki doğalgaz tüketimini kapatacağız. Önümüzdeki yılda bir 50-52 milyar metreküp civarında bir doğalgaz talebi bekliyoruz. Çünkü Türkiye’nin 2015 yılı sonuna kadar doğalgazı ulaşmamış ili kalmayacak, planlamalarımız bu yönde inşallah ve ilçelerin de önemli bir kesimini de doğalgazla besliyor olacağız. İklim değişikliği, hava kirliliği ve çevre ile alakalı borcumuzun önemli bir kısmını ödemek istiyoruz doğalgaz ile alakalı konularda. Şu anda bütün vatandaşlarımız bu iletimi kullanıyor demiyorum ama vatandaşlarımızın kullanımına hazır halde yüzde 83’ler civarında Türkiye nüfusunun yüzde 83’üne doğalgaz iletimi ulaşmış durumda. Bundan sonra vatandaşlarımızın tercihi ile birlikte daha fazla bunu inşallah kullanmış olacağız”
Bakan Yıldız, önümüzdeki 20 yılda dünyadaki tüketim ve üretim alışkanlıklarının kısmen değişeceğinin öngörüldüğünü ifade ederek, “İtalya, Yunanistan, Romanya, Slovenya, Bulgaristan, Azerbaycan, İran, Irak ve diğer bütün komşu ülkelerle birlikte daha güçlü bir bölgenin oluşturulması lazım. Çünkü bugün dünyada gazın bulunması ile birlikte kömürdeki üretim noktalarının ve arz noktalarının değiştiğini görüyoruz. Dünyanın büyümesini, OECD üyesi olmayan Çin, Hindistan ve Rusya gibi çok domine edici ülkelerin başında bulunduğu bir grup tarafından tüketilecektir. Bundan sonraki büyüme Asya’ya doğru kaymış durumdadır. O yüzden kömür ile alakalı gelişmelerin izlenmesi. Çünkü doğalgazın en yakın rakip olduğu kaynaktır. Her ikisinin de görevleri farklı. Bugün ABD’deki elektrik üretiminin payı içerisindeki yüzde 45’lik orana ulaşan kömürün mutlaka üretilen gaz ile alakalı önemli bir ilişkisi var. ABD’den gelen kömürün Avrupa’daki doğalgaz tüketimini etkileyeceğini öngörüyoruz. Bu tabii ki eğer tüketim etkileniyorsa, üretimin de yeniden dizayn olması gerekiyor. O yüzden biz Azeri kardeşlerimizle biz başından sonuna kadar güçlenen bir işbirliği yaptık. Bizler iletmeye hazırız, yeter ki bunlar üretilsin. Gerek Hazar’da gerek Azerbaycan’ın farklı bölgelerinden bunların her birini taşıyacak yapıyı biz burada kurgulamış olacağız” şeklinde konuştu.

Konuşmasında Irak temaslarına da değinen Taner Yıldız, şunları söyledi:
“Son üç gün içerisinde Bağdat ve Erbil’de ziyaretimiz oldu. Bu ziyaretlerde biz petrolün ve doğalgazın gerek Irak’ın normalleşmesi ile alakalı, gerekse bölgenin güçlenmesi ile alakalı çok önemli bir görevinin olduğunu biliyoruz. Bunun farkında olarak, sorumluluğunu taşıyarak bu işlemleri yapıyoruz. Şimdi tabii top Iraklı kardeşlerimizde. Onlar merkezi Irak veKuzey Irak olarak bir araya gelmelerini ümit ediyoruz. Onların ortaya koyduğu yapının bu projeye mutlaka yardımcı olması lazım geldiğine inanıyoruz Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) gerçekleştirilmesinde önemli bir katkı koyacağımız kanaatindeyiz. Türkiye bu enerji denklemindeki her iki tarafın da gerek tüketim, gerekse üretimin önünde ciddi bir çözüm yolu önermektedir. Türkiye bütün bu projelere pozitif bakmaktadır. Olumlu tutumunu devam ettirmektedir”
Kaynak: İHA