Tepeyran Roman Ödülü Çağdaş Sanatlar’da

Çankaya Belediyesi’nin Niğde Kültür ve Sanat Platformu Girişimi ile birlikte 20. yüzyılın ilk Türk köy romanı “Küçük Paşa”nın yazarı ve Oktay Akbal’ın büyükbabası Ebubekir Hazım Tepeyran adına düzenlediği roman yarışmasının ödül töreni, TÜYAP Kitap Fuarı’nın ardından Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde de düzenlenecek.

Tepeyran Roman Ödülü Çağdaş Sanatlar’da

7 Aralık 2013 tarihinde gerçekleşecek ödül gecesi, ‘Tepeyran Roman Ödülü’ paneliyle başlayacak. Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık’ın açılış konuşmasını yapacağı paneli yazar- siyaset bilimci Gürbüz Evren yönetecek. 17.00’de başlayacak panelin konuşmacıları arasında ise, edebiyat eleştirmeni- yazar Hikmet Altınkaynak, hukukçu, öykü yazarı Eray Karınca, yazar Kevser Ruhi, yazar-eleştirmen Çiğdem Ülker yer alacak. 2012 yılında yayımlanmış yapıtların katıldığı yarışmanın seçici kurulunu oluşturan Doğan Hızlan, Tahsin Yücel, Güray Öz, Metin Celâl, Osman Şahin ve Hikmet Altınkaynak Türker’in “Hayatı Sevme Hastalığı” adlı romanını “romana getirdiği anlatım zenginliği, işlediği temalardaki evrensellik ve yüreklilik”i dikkate alarak oy çokluğuyla seçmişti.

Türker, Can Yayınları arasında çıkan romanıyla daha önce de Cumhuriyet Gazetesi’nin Yunus Nadi Roman Ödülü ile Doğan Kitap’ın Duygu Asena Roman Ödülü’nü almıştı. Romancılığı yanında Dahiliye Nazırlığı ile milli mücadeleye katkılarıyla Ankara, Niğde Valiliği ve Niğde Milletvekilliği gibi devlet adamlığıyla toplumda saygın bir yere sahip olan Ebubekir Hazım Tepeyran, yazar Oktay Akbal’ın büyük babası. Tepeyran, milli mücadele içinde yer alması nedeniyle idama mahkum olmasının ardından cezası küreğe çevrildi ve Cumhuriyet’in ilanıyla serbest kaldı. Tepeyran 20. yüzyılın ilk Türk köy romanı “Küçük Paşa”nın da yazarı

Kaynak: İHA