Omü'de, 'Özgürlüğün İslami Yolu' Konferansı

Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Düşünce ve Atılım Topluluğu tarafından düzenlenen ve gazeteci Mustafa Akyol'un konuşmacı olarak katıldığı, "Özgürlüğün İslami Yolu" başlıklı konferans verildi.

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde, Açık Toplum Vakfı'nın hazırladığı, "Başkasının hakkından bana ne?" adlı kısa film gösterimiyle başlayan konferansa öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Konuşmasına, 13 yıl önce Samsun'a geldiğini ve o zamanların Türkiye için sıkıntılı dönemler olduğunu belirterek başlayan Mustafa Akyol, "13 yıl önce kötü bir Türkiye vardı. Bugün daha iyi, çok daha özgür bir Türkiye'deyiz. Ancak hem Türkiye'de, hem Müslüman dünyada, hem de aslında bütün dünyada özgürlük eksikliği olduğunu söyleyebilirim. Bu bize kavga, baskı, çatışma ve gerginlik olarak geri dönüyor. Özgürlüğümüz baskı altına girdiğinde bu konuyu çok daha fazla önemsiyoruz. İslam dünyasına baktığımızda özgürlük problemi görüyorum. Ben bir din alimi değil, sıradan bir Müslüman'ım. Özgürlük meselesine hiç bir dini iddiayla değil, akademik gözle bakıyorum" dedi.

İnsanların dinlerini yaşamalarının kendi özgür seçimleri olduğunu vurgulayan Akyol, "Dinin gerektirdikleri bizlere dayatırlarsa, burada bir özgürlük sorunu ortaya çıkar. Bugünün kavramlarıyla düşündüğümüzde, İslam fıkhında özgürlüğü kısıtlayan hükümler var. İslam özgürleştiren bir dindir. İslam dininde insanları özgürleştiren mesajlar, Kuran'da da insani özgürlükleri destekleyen ayetler vardır" diye konuştu.

Konferansın sonunda Akyol, soruları yanıtladı. Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Bünyamin Kocaoğlu, Mustafa Akyol'a plaket takdim etti.
Akyol, konferansın ardından fuaye salonunda okurlarına kitaplarını imzaladı.
Kaynak: AA