Btso Başkanı'ndan, Tüsiad Başkanına Oscar Ödülü

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), “ekonomiye değer katanları” açıkladı.

Btso Başkanı'ndan, Tüsiad Başkanına Oscar Ödülü
Gelir vergisi dalında Muharrem Yılmaz, kurumlar vergisinde Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ. büyük ödülün sahibi oldu. Ekonomiye Değer Katanlar’da büyük ödüle ihracat dalında Oyak Renault, yatırımcılık dalında Bosch, inovasyon dalında TOFAŞ layık görüldü.


BTSO Başkanı İbrahim Burkay, bir adet notebook alabilmek için 3 tona yakın çimento ihraç etmek gerektiğine işaret ederek, “Samsung şirketi tek başına Türkiye’den daha fazla Ar-Ge harcaması yapıyor. Bilgi ve inovasyona dayalı üretim ve ihracata yönelmeliyiz” dedi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından bu yıl 40.sı düzenlenen ve “Ekonominin Oscar’ları” olarak anılan “Ekonomiye Değer Katanlar-2013” ödülleri sahiplerini buldu. Gelir vergisi dalında TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, kurumlar vergisinde Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ., ihracat dalında Oyak Renault, yatırımcılık dalında Bosch, inovasyon dalında TOFAŞ büyük ödülün sahibi oldu..

Bursa’da BTSO merkezinde düzenlenen ve iş dünyasının önde gelen temsilcilerinin katıldığı törende konuşan BTSO Başkanı İbrahim Burkay, teknoloji ve yeni fikir geliştirme ile ekonomik zenginliğin artık içi içe geçtiğini belirterek, “bilgiyi yeniliğe dönüştürdükçe, insanlarınızın hayatını daha iyi hale getirecek şeyleri geliştirip, ürettikçe zenginleşebilirsiniz” dedi.

Burkay, bir adet notebook alabilmek için 3 tona yakın çimento ihraç etmek gerektiğine işaret ederek, “Samsung şirketi tek başına Türkiye’den daha fazla Ar-Ge harcaması yapıyor. Bilgi ve inovasyona dayalı üretim ve ihracata yönelmeliyiz” diye konuştu.

BURSA TÜRKİYE'DEN, TÜRKİYE DÜNYADAN HIZLI BÜYÜDÜ
Küresel ekonomik çalkantılara karşın Türkiye ekonomisinin büyümesini sağlayan, hayat standardının yükselmesine katkıda bulunan herkesi kutladığını belirten BTSO Başkanı Burkay şunları söyledi: "Türkiye, dünya ekonomisinden daha hızlı büyüme gösterdi. Bursa ekonomisine baktığımızda ise; 2013 yılında Türkiye ortalamasının üzerinde bir performans göstermekteyiz. Genel değerlendirmelere göre, Bursa; 2012 dönemi yıllık gelir ve kurumlar vergisi sıralamalarında Türkiye 4.sü olmayı başardı. İller arası ihracat sıralamasında ise İstanbul’un ardından 2.liğe yükseldik. Çok önem verdiğimiz ve bu yıl ödül kategorisine de dahil ettiğimiz Ar-Ge ve inovasyon girişimlerinde ise TÜBİTAK’a yapılan başvurular ve alınan destekler açısından Türkiye’de 4. sıradayız"
DÜNYA HIZLA DEĞİŞİYOR
Dünyanın büyük bir değişim ve dönüşüm yaşadığını örneklerle anlatan Burkay, bilgi ve bilgiye dayalı üretim dalgasının şekillendirdiği bir dönemden geçildiğini kaydetti.

Önceki yıllarda, bir ülkenin gelişmişlik düzeyinin ürettiği çelik ve tükettiği enerji miktarı ile değerlendirildiğini anımsatan BTSO Başkanı Burkay, şöyle devam etti: “Gelişmişlik düzeyi artık üretilen bilgi ve teknoloji ile ölçülüyor. Bilgiyi yeniliğe dönüştürdükçe, insanlarınızın hayatını daha iyi hale getirecek şeyleri geliştirip, ürettikçe zenginleşiyorsunuz. Teknoloji ve yeni fikir geliştirme ile ekonomik zenginlik artık içi içe. İnovasyon ekonomisinde zenginliğin kaynağı yeni fikirler' ve bu fikirlerin ürüne dönüştürüldüğü uygulamalardır.”
SAMSUNG TEK BAŞINA TÜRKİYE'Yİ GEÇİYOR
Ulusal zenginliğin bir ülkenin doğal kaynaklarından ve işgücünden çok, rekabetçiliğine ve inovasyon yapabilme kapasitesine bağlı hale geldiğinin altını çizen Burkay, “durum böyle iken, dünyanın en çok ar-ge yapan ilk 1.500 şirketi arasına 2012 yılında sadece 5 Türk şirketi girmeyi başarabilmiştir. 2012 yılında Güney Kore’nin Samsung şirketi tek başına tüm Türkiye’den daha fazla Ar-Ge harcaması yapmıştır. Ülkemizin toplam 5 milyar euro civarındaki Ar-Ge harcaması, Nokia’nın 5 milyar euro’luk Ar-Ge harcaması kadardır.

Hedeflere ulaşabilmemiz için, bilgi ve inovasyona dayalı üretim ve ihracata yönelmeli, ileri teknoloji ürünlerinin ihracatımız içerisindeki payını yükseltmeliyiz. Bugün, bir adet notebook alabilmek için 3 tona yakın çimento ihraç etmek zorunda kalıyoruz. Bir TIR ilaç alabilmek için 600 TIR’a yakın un ihraç etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

ÖDÜLLER
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından bu yıl 40.sı düzenlenen ve “Ekonominin Oscar’ları” olarak anılan “Ekonomiye Değer Katanlar-2013” ödülleri törenle sahiplerine verildi.

Gecede; en fazla gelir vergisi ödeyen kişiler ile en fazla kurumlar vergisi ödeyen, en fazla ihracat yapan, Ar-Ge ve inovasyona en çok yatırım yapan, Bursa için en çok yatırım taahhüdünde bulunan ilk 10 firmanın temsilcileri, ödüllerini Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Milletvekilleri, BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk ve BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’ın elinden aldılar.

Ayrıca; 2013 KOSGEB KOBİ ve Girişimcilik Ödülleri'nde finale kalan ve Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 firması listesine giren Bursa merkezli firma temsilcilerine de başarı beratı verildi.

Ödül alan alan kişi ve kuruluşlar, ödül aldıkları kategorilerle birlikte şöyle;
Gelir Vergisi
Muharrem Yılmaz,
Mehmet Celal Gökçen,
Erol Kılıkçıer,
Serpil Veral,
Recep Güzeldağ,
Şerif Arı
Mürvet Tezel
Zekeriya Bayrak
Zeki Zorlu
Celal Sönmez
Kurumlar Vergisi
Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş.
SÜTAŞ Süt Ürünleri A.Ş.
Bursagaz Bursa Şehiriçi Doğalgaz Dağ Tic.ve Taah.

TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası A.Ş.
Özdilek Alışveriş Merkezleri ve Tekstil San. A.Ş.
Erikli Su ve Meşrubat Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Valeo Otomotiv Sistemleri Endüstrisi A.Ş.
Türk Prysmian Kablo ve Sistemleri A.Ş.
Contitech Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Beyçelik Gestamp Kalıp ve Oto Yan San. Pazl. Tic. A.Ş.
İhracat
Oyak-Renault Otomobil Fab. A.Ş.
TOFAŞ Türk Otomobil Fab. A.Ş.
Bosch San. ve Tic. A.Ş.
Borusan Mannesmann Boru San.ve Tic. A.Ş.
Delphi Automotive Systems Ltd. Şti.

Componenta Dokumculuk Tic. San. A.Ş.
Yeşim Satış Mağazaları ve Tekstil Fab. A.Ş.
Valeo Otomotıv Sistemleri Endüstri A.Ş.
Yıldırım Dış Tic. ve Paz. A.Ş.
Karsan Otomotıv San. ve Tic. A.Ş.
Yatırımcılık
Bosch San. ve Tic. A.Ş.
Bosch Rexroth Otomasyon San. ve Tic. A.Ş.
Karsan Otomotiv Sanayii ve Ticaret A.Ş.
Borusan Mannesmann Boru San. ve Tic. A.Ş.
Beyçelik Gestamp Kalıp ve Oto Yan San. Paz. ve Tic. A.Ş.
Tat Konserve San. A.Ş.
Magneti Marelli Mako Elektrik San. ve Tic. A.Ş.
Borusan Lojistik Dağıtım Depolama Taşımacılık ve Tic. A.Ş.
Sanko Tekstil İşletmeleri San. ve Tic. A.Ş.
ITC Bursa Enerji Üretim San. ve Tic. A.Ş.
İnovasyon
TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası A.Ş.
Oyak Renault Otomobil Fab. A.Ş.
Durmazlar Makina San. ve Tic. A.Ş.
Coşkunöz Holding A.Ş.
Üçge Drs Depo Raf Sistemleri Pazarlama San. ve Tic. A.Ş.
Aktaş Hava Süspansiyon Sistemleri San. ve Tic. A.Ş.
Beyçelik Gestamp Kalıp ve Oto Yan San. Paz. ve Tic. A.Ş.
Martur Sünger ve Koltuk Tesisleri Tic. ve San. A.Ş.
Bursa Yapı Kimyasalları San. ve Tic. Ltd. Şti.

Ermetal Otomotiv ve Eşya San. Tic. A.Ş.
Kaynak: İHA